Artiest

Martha & The Vandellas - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Martha & The Vandellas
Amerikaanse zanggroep die net als de Supremes die specifieke Motown sound heeft vastgelegd. Het trio, met Martha Reeves als leadzangeres heeft in de jaren '60 een aantal grote hits ('Nowhere to Run', 'Jimmy Mack').

De groep bestaat anvankelijk uit vier leden. In 1962 zingen de drie dames de backing op een Marvin Gaye plaat, en krijgen de naam Martha and the Vandellas (een verbastering van Van Dyke Street in Detroit en idool Della Reese). Het duurt niet lang voordat ze worden opgemerkt door een producersteam van Motown.

Hits

De nummers 'Heat Wave' en 'Dancing in the Street' brengen het trio naar de top van de hitlijsten in 1964. 'Nowhere to Run' doet het opnieuw, in 1965. In 1967 begint de groep te wankelen, wanneer de eerste Vandella vertrekt. Na nog twee successen (''Jimmy Mack' en 'Honey Chile') wordt Martha Reeves aan het einde van de jaren '60 ernstig ziek, waarna de groep uiteenvalt.

Contract

In de jaren '70 gaat Martha Reeves solo, en klaagt Motown aan; ze wil het contract laten ontbinden. Het zijn zware tijden voor Martha Reeves; ondanks een aantal solo-albums stort ze in, en worstelt met psychische problemen. In de jaren '90 treden Martha en the Vandellas (in aangepaste opstelling) nog een tijdje op.