Artiest

Duke Ellington - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Duke Ellington
Duke Ellington (1899, Washington, D.C.), bijnaam The Duke, is een jazz-componist, -zanger en -pianist en wordt door menig kenner gezien als een van de grootste invloeden op de muziekgeschiedenis.

Harvey Brooks

Edward Kennedy Ellington is geboren in 1899 in Washington. Op zijn 7e krijgt hij zijn eerste pianolessen. Zijn interesse gaat echter meer uit naar basketbal. De pianolessen verdwijnen naar de achtergrond als hij naar Armstrong manual Training School gaat om commercie te studeren. In de zomervakantie luistert Elligton vooral naar ragtime. Maar als hij de pianist Harvey Brooks hoort spelen, is hij verkocht “When I got home I had a real yearning to play. I hadn’t been able to get off the ground before, but after hearing him I said to myself, ‘Man you’re going to have to do it.’. Zo is de muzikale carrière van Elllington geboren.

The Washingtonians

In 1917 richt hij zijn eerste groep op: The Duke's Serenaders. In 1923 vertrekt hij met zijn gezin naar New York. Door de radio was hij al een bekendheid in de grote appel. In datzelfde jaar neemt hij zijn eerste album op en hernoemt hij zijn groep in The Washingtonians. Ze treden in de beste clubs op. Grote platenmaatschappijen staan in de rij om Ellington een contract aan te bieden. Ellington's bekendste werken zijn “Rockin’ in Rhythm,” “Satin Doll,” “New Orleans,” “A Drum is a Women,” “Take the 'A' Train,” “Happy-Go-Lucky Local,” “The Mooche,” en “Crescendo in Blue.”

 

Duke Ellington en zijn band hebben overal gespeeld: van New York tot New Delhi, Chicago tot Cairo, en Los Angeles tot London. Ze hebben gespeeld met grote artiesten als Miles Davis, Cab Calloway, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Tony Bennett en Louis Armstrong. Ellington heeft meer dan 100 stukken geschreven en opgenomen.

De hoogste onderscheiding

Duke Ellington, bijnaam The Duke, overlijdt op 24 mei 1974 op 75-jarige leeftijd. Hij wordt door menig kenner als een van de grootste invloeden op de muziekgeschiedenis aangewezen. De Franse regering eerst hem met de hoogste met een Ordre national de la Légion d'honneur en ook hebben de Amerikanen hem geëerd met de hoogste onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Tot het einde van zijn 50-jarige carrière heeft hij gespeeld voor zowel high society als voor de gewone man. Wereldwijd heeft hij meer dan 20,000 optredens gegeven.

Nummers Duke Ellington