Artiest

Black Sabbath - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Black Sabbath
Engelse metalband met Ozzy Osbourne als frontman. Black Sabbath haalt eind 1970 de tweede plaats in de Nederlandse Top 40 met 'Paranoid'. De naam Black Sabbath is afkomstig van een gelijknamige horror-roman van Dennis Wheatley.
De bandleden John 'Ozzy' Osbourne, Terence 'Geezer' Butler, Bill Ward en Tony Iommi groeien op in het Engelse industriestadje Birmingham. Ozzy, zoon in een gezin van vijf kinderen, is het recalcitrante kind in het gezin. Hij is geen voorbeeldige leerling en heeft dan ook een bloedjedood aan school. Ondanks dat is hij erg betrokken bij schooltoneel en uitvoeringen. De entertainer Osbourne zit er al vroeg in.

Dromen

Na een onrustige periode in zijn leven (hij moet drie maanden de gevangenis in wegens inbraak, omdat hij de boete niet kan betalen) groeit zijn wens om bekend te worden. Hij heeft als veertienjarige jongen al in een band gespeeld en het lijkt hem wel wat om als artiest voortaan zijn geld te verdienen. Hij zingt in een aantal bands alvorens hij een advertentie in het plaatselijke suffertje plaatst, met de oproep voor muzikanten.

Bandnamen

De reacties komen uit onverwachte hoek. Oude schoolgenoten Terence Geezer en Tony Iommi reageren, maar als Iommi ziet om welke Ozzy het gaat, haakt hij af. Wel stuurt hij nog drummer Bill Ward naar Ozzy. Deze wil meedoen, maar dan weer onder voorbehoud dat Tony Iommi meedoet. De band neemt eerst de naam Pulka Tulk Blues aan, maar verandert deze spoedig in Earth. Wanneer ze worden gevraagd om op een bruiloft te spelen en het bruidspaar op de andere band Earth had gerekend, in plaats van de metalband, veranderen ze hun naam definitief. Het wordt Black Sabbath, naar hun eerste single.

Vingerhoedjes

Als het succes van de band toeneemt, besluiten ze zich fulltime met de band bezig te gaan houden. Toni Iommi zegt zijn baan in de houtzagerij waar hij werkt op. Zijn moeder stuurt hem echter terug naar de houtzagerij om hier op zijn minst de maand uit te zitten. In deze laatste dagen zaagt hij zijn vingertopjes af, waardoor gitaarspelen haast onmogelijk wordt. Hij probeert nog met vingerhoedjes op zijn stompjes te spelen, maar ook dit is te pijnlijk. Door de spanning op de snaren lager te maken, kan hij uiteindelijk weer spelen. Het geluid is alleen veel lager en donkerder. Dit draagt wel weer bij aan het duistere geluid van Black Sabbath.

Paranoid

De band wordt, mede door de sinistere naam en het dragen van aluminum kruizen als bescherming tegen een heksenvloek, vaak geassocieerd met satanisme. Het eerste album, Black Sabbath, verschijnt in 1970 en wordt een succes in Engeland en Amerika. Tijdens hun Amerikaanse tournee krijgen ze te maken met authentieke Sex, Drug & Rock & Roll. Tijdens de opnames van hun nieuwe album Paranoid, brengen ze de eveneens 'Paranoid' getitelde single  uit. Het wordt uiteindelijk hun grootste hit. Van ditzelfde album komen nog twee andere Hard Rock classics; 'Warpigs' en 'Iron Man'.

Uitgezet

De strubbelingen tussen de bandleden nemen toe, wanneer in 1977 Ozzy's vader overlijdt en hij voor een korte periode de band verlaat. De andere leden nemen Dave Walker in de arm voor de nieuw te schrijven nummers. Ozzy is bij zijn terugkeer echter niet tevreden over de kwaliteit van de nummers en weigert al het door Walker geschreven materiaal te zingen.Naarmate de band succesvoller wordt, neemt ook het drank- en drugsgebruik toe. Waar de rest van de band nog enigzins maat weet te houden, slaat Ozzy hierin door. De andere bandleden kunnen hier niet mee leven en zetten Ozzy uiteindelijk in 1978 uit de band. Hij wordt vervangen door Ronnie James Dio.

Roem

Met Dio binnen de gelederen komen er nog een aantal albums uit, maar als ook hij vertrekt in 1982 is het grote succes van de band voorbij. Ze komen nog wel een aantal keer bij elkaar tijdens Live Aid en optredens van Ozzy's reizende muziekfestival Ozzfest. Black Sabbath wordt door veel metalfans gezien als grondlegger van de hedendaagse metal, en Ozzy is bekend gebleven, mede dankzij zijn MTV-reality soap The Osbournes.

Nummers Black Sabbath