Artiest

Wild Cherry - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Wild Cherry
Wild Cherry is bekend van hun enige grote hit ‘Play That Funky Music’. Het nummer is genoemd naar de vraag die ze in het discotijdperk steeds krijgen tijdens hun optredens als pop/rockband.

Zanger en gitarist Rob Parissi vormt in 1970 de band Wild Cherry in de Amerikaanse staat Ohio. Het bandje speelt voornamelijk in en rond Pittsburg tot ze een contract krijgen bij het label Brown Bag. Maar nog voor er ook maar een album is opgenomen gaat de band al weg bij het label en gaat uit elkaar. 

Nog een keer

Al snel vormt Parissi een nieuwe band. Met Mark Avsec op het keyboard, Bryan Bassett met de gitaar, Allen Wentz als bassgitaar en Ronald Beitle op de drums geeft het de band pop/rockoptredens. Het is het tijdperk van de disco en de bezoekers in bars en café’s vragen de muzikanten steeds: “Play that funky music.” Parissi verwerkt deze vraag in het welbekende nummer ‘Play That Funky Music’. 

Gescout

Als ze in de studio zijn om het nummer op te nemen, trekken ze de aandacht van een scout van Epic Records. Het label geeft de band een contract. ‘Play That Funky Music’ staat gepland voor de B-kant van het Commodores nummer ‘I Feel Sanctified’, maar wordt meteen verplaatst naar de A-kant. 

Hit

Als het nummer in 1976 uitkomt, wordt het meteen een nummer 1-hit. Wild Cherry wordt dat jaar ook uitgeroepen tot beste popgroep van het jaar, en krijgt een aantal Grammy-nominaties. 

Het einde komt snel

Dit is meteen het begin, hoogtepunt en einde van de carrière van Wild Cherry. Als de band een jaar later het album Electrified Funk uitbrengt, wordt dat album een flop. De daarop volgende albums 'I Love My Music', 'Only The Wild Survive' en 'Don’t Wait Too Long' gaan dezelfde weg. De band besluit dan ook uit elkaar te gaan. 

En verder?

Parassi wordt later nog DJ in West-Virginia. Zijn beroemde one-hit-wonder ‘Play That Funky Music’ wordt in de daaropvolgende decennia nog gecoverd door The Real Roxanne en door Vanilla Ice. Vanilla Ice had Parissi niet als schrijver van het nummer vermeldt. Parassi wint hier later nog een copyright rechtszaak over die hem $500.000 opleverde. Tot op heden wordt het nummer gedraaid in danceclubs.

Nummers Wild Cherry