Artiest

David Essex - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. David Essex
Britse popmuzikant, drummer en acteur die het hoogtepunt van zijn muzikale carrière in de jaren '70 kende. Hij scoorde hits met onder andere 'Rock On' en 'Gonna Make You A Star'.

David Essex komt ter wereld als David Albert Cook op 23 juli 1947 in de periferie van Londen. Hij is een voetbaltalent en speelt in de jeugdopleiding van West Ham United. In zijn pubertijd ontwikkelt hij een passie voor muziek en drumt hij in meerdere bandjes.

Zanger

Op zestienjarige leeftijd brengt hij in 1963 zijn eerste eigen liedje ‘And The Tears Came Tumblin' Down’ uit. Hij toert vervolgens een aantal jaar onder de naam David Essex and the Mood Indigo.

Acteerwerk

Naast muzikant en zanger is Essex ook acteur. Hij speelt begin jaren ’70 in de Godspell musical en een aantal films waaronder That'll Be The Day. Kort daarop begint hij een solocarrière.

Eerste succes

Hij brengt in 1973 de single ‘Rock On’ uit en gooit met het nummer hoge ogen in Engeland en de Verenigde Staten. Het verkoopt ruim een miljoen keer en Essex ontvangt hiervoor een Amerikaanse gouden plaat. De nummers ‘Lamplight’, ‘America’ en ‘Gonna Make You A Star’ zijn allemaal hits en maken hem een tieneridool. Toch worden zijn albums Rock On en David Essex helaas niet zo goed ontvangen.

Musicals

Hij speelt vervolgens in de musicals Tommy, Evita en Mutiny!. Hij scoort o.a. hits met ‘Hold Me Close’, ‘Oh What A Circus’ (uit de musical Evita), ‘Me And My Girl’, ‘A Winter’s Tale’, ‘Tahity’ (uit demusical Mutiny!) en ‘Myfanwy’. In meer recente jaren speelt hij in de musical Footloose.

In 1999 wordt Essex geridderd door de Britse Koningin Elizabeth II als erkenning voor zowel zijn carrière op het gebied van film, theater en zang als voor zijn liefdadigheidswerk. In 2002 verschijnt zijn autobiografie A Charmed Life. Het boek is een echte bestseller.

Nummers David Essex