Artiest

Cornelis Vreeswijk - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Cornelis Vreeswijk
De naar Zweden verhuisde Nederlander Cornelis Vreeswijk debuteert in 1964 met ‘Ballader Och Oförskämdheter’ (Ballades en onbeschaamdheden). Zijn muziek is een mix tussen blues en de Zweedse liedtraditie, de visa. Zijn grote doorbraak is in 1968 ‘Tio Vackra Visor Och Personliga Person’ (Tien mooie liederen en 'persoonlijke Person', een woordspeling op een Zweedse achternaam).

Hij nam ook liederen op van Carl Michael Bellman (1740-1795, een Zweeds dichter) en Evert Taube (1890 - 1976), zijn directe voorganger als belangrijkste Zweedse troubadour. Ook na zijn dood bleef Vreeswijks oeuvre in Zweden ongekend populair, getuige ook de nationale Cornelis Vreeswijkdag.

Nozem & non

Vreeswijk werd in 1966 door de VARA uitgenodigd naar Nederland te komen. Een single van ‘De nozem en de non’ flopte. Zes jaar later verscheen zijn elpee ‘Cornelis Vreeswijk’, die bekroond werd met platina; er werden honderdduizend exemplaren van verkocht. De single ’Veronica’ haalde nummer twaalf in de hitparade. Enkele weken daarna bracht hij ‘Veronica’ opnieuw uit. Ditmaal was het een toespeling op de zeezender radio Veronica. Zijn volgende Nederlandstalige platen hadden echter maar weinig succes.