Artiest

John Mayer - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. John Mayer
Amerikaanse singer/songwriter en gitarist wiens stem ergens tussen die van Sting, Dave Matthews en Jakob Dylan in ligt. In de zomer van 2002 maakt Nederland voor het eerst kennis met John Mayer door de single ‘No Such Thing’. Hitsingles als 'Waiting On The World To Change', 'Daughters' en 'Your Body Is A Wonderland' volgen.

John Mayer groeit op in Connecticut. De muziek die hij luistert is de popmuziek die de radio hem voorschotelt. Op 13-jarige leeftijd komt hij in aanraking met bluesmuziek wanneer zijn buurman hem een bandje geeft van Stevie Ray Vaughan. 

Autodidact in de bar

John leert zichzelf gitaarspelen en binnen twee jaar vertoont hij zijn kunsten in de plaatselijke blueskroegen. Het publiek is erg onder de indruk, maar al snel realiseert hij zich dat virtuositeit niet helemaal zijn ding is, omdat “…there's this really distracting glory in wanting to be the best guitar player because all that really is, is copying somebody, seeing who can play 'Sky Is Crying' better than the next guy.” Vanaf dat moment prefereert John goede melodieën boven zijn gitaartechniek. 

Debuutalbum

Op 19 jarige leeftijd wordt hij aangenomen op Berklee College of Music, een conservatorium. Maar al snel komt de gitarist erachter dat hij liever muziek maakt dan studeert. In 1998 verhuist hij naar Atlanta en nog geen jaar later brengt hij zijn debuutalbum Inside Wants Out uit. 

Room For Squares

Het akoestische album is geproduceerd door Glenn Matullo (van o.a. Indigo Girls). Wanneer hij in maart 2000 optreedt tijdens South By Southwest, een muziekfestival in Austin, Texas, wordt hij gespot door iemand van Aware, een label van Columbia Records. Samen met John Alagia (bekend van zijn werk voor Ben Folds Five en Dave Matthews Band) neemt hij Room For Squares op. Nir Zidkiyahu neemt de drumpartijen voor zijn rekening. Dat deed hij eerder voor Genesis. Later ontmoet de producer Jack Joseph Puig (van o.a. Eric Clapton, Weezer en Black Crowes). Puig remixt zeven songs, inclusief ‘No Such Thing’. De single verschijnt in de zomer van 2002. 

Heavier Things

Het album Heavier Things verschijnt in 2003. Hiervan verschijnt de single 'Bigger Than My Body'. Hoewel John Mayer goed scoort in de VS (zijn single 'Your Body Is A Wonderland' wint zelfs een Grammy) blijft het in Nederland slechts bij een klein beetje airplay. Pas in 2005 lijkt Mayer echt door te gaan breken, het akoestische 'Daughters' wordt megahit op 3FM en wordt na een aantal maanden ook door de commerciele stations opgepikt. Alhoewel Mayer ditmaal meer te horen is op de Nederlandse radio dan ooit tevoren, lukt het hem niet om die aandacht net zo goed om te zetten in plaatverkoop als bijvoorbeeld Jack Johnson. 

Continuum

Continuum verschijnt in 2006. De sound hiervan is nog meer dan voorheen relaxed, van het eerste tot het laatste nummer. Met de sterke single 'Waiting On The World To Change' moet Mayer opnieuw gaan uitvinden of de wereld buiten Amerika inmiddels rijp voor hem is. En ook in Nederland blijkt  zijn dromerige muziek populair. In oktober 2006 geeft hij een concert in de Amsterdamse Melkweg. Dreaming With A Broken HeartNa 'Gravity' is 'Dreaming With A Broken Heart' de derde single van het album Continuum. Deze verschijnt in september 2007.

Battle Studies

Na verschillende samenwerkingen en optredens is het in 2009 tijd voor het vierde studioalbum van John Mayer. Op 17 november brengt Mayer Battle Studies uit. De eerste single van deze plaat is 'Who Says' en zorgt voor wat opspraak in de VS. De track begint namelijk met de zin 'Who says I can't get stoned?' en daar is conservatief Amerika niet blij mee. John benadrukt dat het nummer niet over drugs maar over vrijheid gaat en de bui waait over. 'Heartbreak Warfare' is de tweede single van het album, gevolgd door 'Half Of My Heart' die hij samen met zij ex-vriendin Taylor Swift zingt. De vierde single van het album is 'Perfectly Lonely'. 

Big man

In januari 2010 komt John Mayer naar Nederland voor een optreden in de HMH en een exclusief optreden voor het 3FM-programma That's Live. Hij maakt indruk en hij blijkt mateloos populair in ons landje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de volgende single, 'Heartbreak Warfare', een hit wordt. Na een succesvol optreden op Pinkpop 2010 zou hij enkele dagen later nog twee keer in de HMH staan, maar helaas kunnen deze optredens niet doorgaan, omdat John ziek is. De volgende single die uitkomt is 'Half Of My Heart'.

Stemproblemen

In 2011 wil John Mayer zijn vijfde studioalbum uitbrengen maar de release wordt uitgesteld door keelproblemen. Mayer heeft een goedaardig gezwel (granuloom) op zijn stembanden. In oktober 2011 gaat de zanger hiervoor onder het mes waarna hij een maand rust moet houden. Begin 2012 gaat het helaas weer mis met de keel van John. De stemproblemen zijn weer teruggekeerd en hij moet de geplande tour in de VS afzeggen. John zit er naar eigen zeggen helemaal doorheen: "Nothing feels worse than having to break the stage down before the performance, and I mean nothing."

Born And Raised

Ondanks de stemproblemen komt op 18 mei 2012 het vijfde studioalbum Born And Raised uit. John Mayer heeft het album geproduceerd met Don Was, die bekend is van zijn werk voor o.a. Rolling Stones, B.B. King en Bonnie Raitt. De eerst single van het album is ‘Shadow Days’. 

Paradise Valley

Het zesde album Paradise Valley verschijnt in augustus 2013. Op het album neigt John Mayer veel naar country en americana. De eerste single is 'Paper Doll'.  Volgens een analyse van de tekst kan het nummer alleen maar over zijn ex Taylor Swift gaan, waarover hij "You're like 22 girls in one, and none of them know what they're running from. Was it just too far to fall, for a little paper doll" zou zingen. Deze zinnen zouden een directe verwijzing zijn naar haar hit '22'. Eerder schreef Swift al het nummer 'Dear John' over hun kortstondige relatie.