Artiest

Janis Joplin - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Janis Joplin
Texaanse blues-/rockzangeres die de bijnaam Pearl heeft. De 27-jarige Janis Joplin overlijdt op 4 oktober 1970 aan een drugsoverdosis. Na haar dood halen de singles 'Me And Bobby McGee' en 'Cry Baby' de Top 20 in Nederland. In de Verenigde Staten wordt 'Me And Bobby McGee' een nummer 1-hit.

Zevenentwintig jaar is ze geworden, maar in die korte tijd heeft Janis Joplin een onuitwisbare indruk gemaakt. Jaren na haar dood wordt ze nog steeds gezien als een van de meest getalenteerde muzikantes van de jaren ’60. Seks, drugs en rock 'n' roll... Op weinig mensen zijn die termen zo toepasselijk als op Janis Joplin. Al op jonge leeftijd profileert Janis Joplin zich. Terwijl het racisme hoogtij viert in Port Arthur, het kleine Texaanse industriestadje waar ze opgroeit, neemt Joplin het op voor de Afro-Amerikanen.

Talent

Terwijl haar leeftijdsgenoten luisteren naar folk en jazz, ontdekt Janis de blues. Ze begint zelf te spelen en ontdekt dat ze talent heeft. Haar eerste optredens speelt ze in koffiehuizen in Texaanse provinciestadjes. Later vangt ze een studie aan, maar haar aandacht gaat meer uit naar muziek, alcohol en drugs dan naar haar studieboeken. Als een vriend haar uitnodigt om in een rockbandje te zingen, trekt Janis Joplin naar San Francisco. De psychedelische rock van Big Brother and the Holding Company slaat aan. Onder een klein platenlabel brengt de band een album en twee singles uit, maar de grote ontdekking is tijdens een optreden op het Monterey International Pop Festival. 

Nieuwe sound

Albert Grossman, één van de meest bekende managers in die tijd, neemt Big Brother onder zijn vleugels en regelt een platencontract bij Columbia Records. Voortaan wordt de band aangekondigd als Janis Joplin with Big Brother and the Holding. De bandleden verdienen goed en geven hun geld graag uit aan drugs. De verslavingen komen de optredens en de onderlinge relaties niet ten goede, en de band gaat uit elkaar. Met een nieuwe band werpt Janis Joplin zich weer in de blues. Terwijl het eerste album, I Got Dem 'Ol Kozmic Blues Again, Mama (1969), in de Verenigde Staten met gemengde gevoelens wordt onthaald, loopt Europa helemaal warm voor de nieuwe sound.

Parel

Met nog meer drugs en alcohol probeert Joplin met de druk om te gaan. Als ze eindelijk inziet dat ze een ernstig probleem heeft, kickt ze af en richt ze een derde band op. The Full Tilt Boogie klinkt professioneler en Joplin heeft eindelijk haar eigen stijl blanke blues ontdekt. Bij de opnames van het album Pearl zwicht ze toch weer voor de verlokking van heroïne. Een accidentele overdosis wordt haar fataal. Op 4 oktober 1970 overlijdt ze op 27-jarige leeftijd in een motel in Los Angeles. Het album Pearl wordt postuum uitgebracht. De single 'Me And Bobby McGee' haalt in 1971 de nummer 1 in de Billboard 100. In Nederland haalt deze Roger Miller cover de Top 20. In 1979 speelt Bette Midler de hoofdrol in The Rose. De film is losjes gebaseerd op het leven van Janis Joplin.