Artiest

Herbert Grönemeyer - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Herbert Grönemeyer
De Bruce Springsteen van Duitsland. Herbert Gronemeyer is de Duitse rocker die de voorbije twintig jaren in eigen land voor uitverkochte voetbalstadions optrad. Zijn album Mensch breekt bij onze oosterburen alle records. In Nederland herinneren we ons deze geëngageerde zanger vooral van zijn hit 'Halt Mich'.

Herbert Grönemeyer wordt op 12 april 1956 geboren in Göttingen, Duitsland. Op twaalfjarige leeftijd richt hij zijn eerste band op. 

Componist, acteur en zanger

In 1974 componeert hij een theaterstuk over de Beatles, John, Paul, George, Ringo and Bert genaamd. Ook speelt hij verschillende theaterrollen. Zijn debuutalbum, Grönemeyer, ligt in 1979 in de winkel. In 1981 speelt hij in de voor 6 Oscars genomineerde film Das Boot. 

Hit

In 1983 scoort hij zijn eerste hit in Duitsland met ‘Musik Nur, Wenn Sie Laut Ist’ van het album Gemischte Gefühle. Een jaar later komt het album Bochum uit. Voor het eerst schrijft hij alle teksten zelf en de single ‘Männer’ wordt een hit in Duitsland. In 1985 speelt hij weer een filmrol, ditmaal in de film Väter und Söhne. 

Superster

Het album Ö uit 1988 maakt van Grönemeyer een superster in Duitsland. Ook in Nederland scoort hij een hitje, de single ‘Halt Mich’ bereikt de 23e plaats in de Top 40. Ook verschijnt er een Engelstalige versie van zijn grootste hits in Canada, waar Grönemeyer ook gaat toeren. Dit herhaalt hij in 1991 met het album Luxus. In 1995 maakt hij een akoestisch album, Unplugged Herbert. Uiteindelijk maakt Grönemeyer 18 platen tussen 1979 en 2002. 

Nummers Herbert Grönemeyer