Artiest

The Jumping Jewels - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Jumping Jewels
De Haagse Jumping Jewels is een instrumentale rock’n’rollband die in 1960 opgericht wordt. De instrumentale, door The Shadows en The Ventures beïnvloede muziek slaat meteen aan. De eerste single ‘Wheels’ wordt in 1961 een nummer 1-hit. Ook in Japan weet de band het goed te doen. De naam wordt in 1965 veranderd in The Jay Jays. Bandlid Johnny Lion start daarna een solocarrière. In 1975 verschijnt er nog een reüniealbum.

Aanvankelijk gaat The Jumping Jewels doort het leven als Johnny & His Jewels. De naam wordt aangepast en de eerste single ‘Wheels’ wordt meteen een eerste - en enige - nummer 1-hit in Nederland. De instrumentale muziek van de groep doet het ook goed in het buitenland. Japan, Peru en Singapore gaan plat voor The Jumping Jewels.

The Beatles

Wanneer groepen als The Beatles echter aan populariteit winnen, daalt de interesse in de instrumentale muziek van de Jewels. Johnny Lion verlaat in 1965 en begint een solocarrière die een hit in de vorm van het Nederlandstalige ‘Sophietje’ oplevert. De rest van de groep gaat verder onder de naam The Jay Jays en verandert van muziekstijl. Met hun beatmuziek doet de groep het aanvankelijk goed - single ‘Bald Headed Woman’ wordt een hit -, maar na twee jaar stopt de band.

Goud van Oud

In 1975 verschijnt er van The Jumping Jewels nog een reüniealbum onder de naam Forever Yours. In verschillende samenstellingen treedt de groep ook nog sporadisch op, zoals tijdens Veronica’s Goud van Oud-concerten eind jaren tachtig.

Nummers The Jumping Jewels