Artiest

Mariah Carey - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Mariah Carey
Mariah Carey: de best verkopende vrouwelijke artiest van de jaren '90. Ze werd een superster dankzij haar stembereik van vijf octaven. Ze is een veelzijdig talent dat gladde ballads makkelijk afwisselt met hiphop geïnspireerde pop. Ze werd flink vergeleken met Whitney Houston en Celine Dion, maar op die dames heeft ze een paar dikke strepen voor: ze componeert, produceert en schrijft het merendeel van haar materiaal zelf.

Ze is geboren in Long Island New York op 27 maart 1970. Op de prille leeftijd van 17 jaar verhuist ze - net één dag nadat ze haar middelbare school diploma haalt - naar New York City om een muziekcarrière te beginnen. Hier komt ze in contact met toetsenist Ben Margulies met wie ze liedjes gaat schrijven. Haar big break krijgt ze als achtergrondzangeres bij de studiosessies van Brenda K. Starr. Die laatste dropt haar demo bij platenbaas Tommy Mottola tijdens een feestje. Op weg naar huis in de limo luistert hij naar de nummers en maakt meteen rechtsomkeert om Mariah te kunnen spreken. 

Contract

Ze krijgt direct een contract bij Columbia en ze gaat de studio in om haar debut Mariah Carey op te nemen. De plaat krijgt geweldige promotie en er komen niet minder dan vier nummer 1 singles van. 'Vision Of Love', 'Love Takes Time', 'Someday' en 'I Don't Wanna Cry'. Haar plotselinge succes levert haar twee Grammy's voor beste nieuwkomer en beste vrouwelijke vocalist op. De verwachtingen zijn hoog voor het vervolg album, Emotions. Ook deze plaat stelt niet teleur: het titelnummer komt ook op de eerste plaats van de hitlijsten. 'Can't Let Go' en 'Make It Happen' halen de top 5. De volgende CD die uitkomt is de MTV Unplugged sessie uit 1992, waar de nummer 1 hit 'I'll Be There' vanaf komt, een cover van Jackson 5. Achtergrondzanger Trey Lorenz krijgt hierop een eigen platencontract. 

Huwelijksboot

In juni 1993 trouwt Mariah met platenbaas Tommy Mottola, die zowat twee decennia jonger is dan zij en al even lang met een andere vrouw getrouwd is. De trouwceremonie haalt de voorkanten van alle kranten. Een paar maanden daarna brengt ze haar derde plaat uit, Music Box, tot dan toe haar best verkopende CD. 'Dreamlover' en 'Hero' bereiken eveneens de bovenste plek van de top 40. Ze gaat hierna voor het eerst op tour, en de recensenten geven haar een veeg uit de pan, maar Mariah laat zich niet zomaar bang maken.

Kerst-klassieker

In 1994 brengt ze een kerstplaat uit, Merry Christmas. Het wordt een enorm succes en de single 'All I Want For Christmas Is You' wordt tot op de dag van vandaag grijs gedraaid rond kerst. Het album Daydream laat een nieuwe creative volwassenheid zien. De eerste single Fantasy knalt meteen naar nummer 1, waarmee Mariah de eerste vrouwelijke artiest wordt die dit succes behaalt en de tweede artiest allertijden. De single daarna, een duet met Boyz II Men getiteld 'One Sweet Day', blijft 16 weken aan de top van de hitlijsten staan.

Popgeschiedenis

In 1997 scheidt ze van Mottola. Ze komt keihard terug met de plaat Butterfly, wederom een succes en tot dan toe haar meest hiphop getinte plaat. Daarna verschijnt #1's (Number Ones) waar 13 hits op staan, alsmede het nummer 'When You Believe' van de animatiefilm The Prince Of Egypt, een duet met Whitney Houston. Een stukje popgeschiedenis, want zij zijn de twee meest succesvolle en bestverkopende diva's uit de popmuziek. Met 'Heartbreaker', de eerste single van de plaat Rainbow, gaat ze nog even verder met geschiedenis schrijven, want hiermee wordt ze de eerste artiest die in elk jaar van een decennium een nummer 1 hit scoort. En om het rijtje compleet te maken: ze verslaat The Beatles met het aantal weken op nummer 1van de Hot 100 singles chart. 

Verschrikking

Vanaf 2000 wordt het echter wat minder rooskleurig voor Carey. Na een platendeal met Virgin voor 80 miljoen dollar - het dikste platencontract ooit - stort ze publiekelijk in elkaar van vermoeidheid. Ze slaat verwarde taal uit, er verschijnen suïcidale berichten op haar website en ze brengt een bezoekje aan TRL, gekleed in niet veel meer dan een t-shirt. Ze deelt ijslollies uit aan het publiek en als dieptepunt komt de film Glitter uit, een draak van een film met een even zo verschrikkelijke soundtrack (haar debuut bij Virgin). Zowel de film als de soundtrack floppen jammerlijk. Hierop besluit Virgin haar in 2002 voor 28 miljoen dollar uit te kopen. Nog die zomer vindt ze een nieuw thuis bij Island / Def Jam waar ze haar eigen label opzet, MonarC Music (naar de Monarch vlinder, en ze kan haar initialen erin kwijt). In december dat jaar brengt ze haar negende plaat uit, Charmbracelet. Het wordt echter niet het succes waar ze op gehoopt had.

Mimi

Ze doet er vervolgens drie jaar over om met een vervolg te komen, The Emancipation of Mimi. Het wordt de meest succesvolle plaat in tijden. Ze verdient er 3 Grammy's mee. De singles 'We Belong Together' en 'Don't Forget About Us' belanden op nummer 1.