Artiest

Henny Vrienten - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Henny Vrienten
De zanger van Doe Maar (1948-2022) heeft ook veel solowerk en samenwerkingen achter zijn naam staan. Zijn grootste hits zonder Doe Maar zijn de nummers met Herman Brood '50 Jaar' en 'Als Je Wint'.

Henny Vrienten groeit op in Hilvarenbeek. Hij speelt in de jaren '60 in diverse groepen waaronder de band Les Cruches. Boudewijn de Groot vraagt Vrienten begin jaren '70 om mee te spelen in zijn begeleidingsband. Hij brengt later muziek uit onder de pseudoniemen Ruby Carmichael (1974) en Paul Santos (1977). In 1980 treedt Vrienten toe tot de band Doe Maar, als vervanger van Piet Dekker.


Na Doe Maar

Als Doe Maar in 1984 uit elkaar gaat zit Vrienten niet stil. Hij heeft dan al zijn soloalbum Geen Ballade uitgebracht. Het nummer 'Als Je Wint' met Herman Brood wordt een hit, het nummer staat zes weken in de Nederlandse hitlijst en behaalt de tiende positie.


Mijn Hart Slaapt Nooit

In 1991 brengt Vrienten het album Mijn Hart Slaapt Nooit uit. Onder andere Boudewijn De Groot, Joost Belinfante, Jan Akkerman en Jan Pijnenburg spelen mee op het album.


Theatertours en filmmuziek

Met de groep The Magnificent Seven, waarin ook Fay Lovsky, Jan Pijnenburg en Joost Belinfante spelen, bewerkt hij historische soundtracks en bekende tunes en speelt hij een aantal theatertournees. Hij schrijft in deze periode muziek voor de films Spoorloos, Jan Rap en Z’n Maat, Left Luggage, Abeltje, Kruimeltje, Madelief : Krassen in het Tafelblad en The Discovery Of Heaven, Pietje Bell. Ook op televisie in zijn werk terug te horen, onder andere in Unit 13 en Het Klokhuis. In 1996 ontvangt Henny Vrienten een Zilveren Harp voor zijn filmcomposities.


Nacht, de Soundtrack

In 2006 brengt Vrienten de Nacht, De Soundtrack uit op cd en dvd. Hij schrijft de muziek op het ritme van de nacht, 70 hartslagen per minuut. Onder andere Frank Boeijen, Thé Lau, Boudewijn de Groot, Tom Barman (van de Belgische band dEUS), Def P van Osdorp Posse, Pieter Both van Beef!, Jan Rot, Solex, Tom America en cabaretier Herman Finkers werken mee aan dit project.


Aardige Jongens

In augustus 2008 verschijnt het album Aardige Jongens, een album gemaakt met vrienden Frank Boeijen en Henk Hofstede.


En Toch

Na 23 jaar brengt Henny voor het eerst weer in 2014 een soloalbum uit: En Toch. Op de plaat is enkel nieuw materiaal te horen, met 'Beste Vriend' als leadsingle. 


De Vreemde Kostgangers
Met George Kooymans en Boudewijn de Groot neemt Henny Vrienten onder de noemer Vreemde Kostgangers de albums Vreemde Kostgangers en Nachtwerk uit (2017).

In 2019 verschijnt Tussen De Regels, wat zijn laatste studioalbum zal zijn. Op 25 april 2022 wordt bekend dat zanger Henny Vrienten op 73-jarige leeftijd is overleden. Hij leed al langere tijd aan een ernstige ziekte.


Nummers Henny Vrienten