Artiest

Charles Bradley - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Charles Bradley
De Amerikaanse soulzanger Charles Bradley heeft in 2011 op 62-jarige leeftijd eindelijk zijn carrière kunnen bekronen met het debuutalbum No Time for Dreaming. Op het album staan eigen nummers geïnspireerd op zijn leven vol lijden. Hij is nog altijd idolaat van James Brown, maar nu kan hij zijn eigen rauwe soulstem laten horen.

James Brown

Charles Bradley is in Florida in 1948 geboren en opgegroeid in Brooklyn, NYC. Zijn leven speelt zich vooral op de straat af. Ellende en armoe dus. Een van de optimistische momenten in zijn leven is wanneer zijn zus hem meeneemt naar een concert van James Brown in 1962. Dat geeft hem een echte boost en wil daardoor iets van zijn leven maken. Via een instantie krijgt hij de kans om als kok te werken en mag hij af en toe optreden. De bandleden worden echter opgeroepen om in de oorlog in Vietnam te vechten. Bradley zelf krijgt een positie in een ziekenhuis. Nadat hij 9 jaar gekookt heeft voor 3500 mensen per dag, besluit hij weg te gaan. Hij lift van New York via Californië naar Alaska waar hij weer aan de slag kan als chef kok. Het maakt hem alles behalve gelukkig en vliegt terug naar Californië.

Ellende

In Californië werkt hij weer als kok en daarnaast probeert hij zich met muziek bezig te houden. Nadat hij ontslagen wordt, besluit hij het radicaal anders aan te pakken. Terug naar New York en alleen nog maar met muziek bezig zijn. Op zijn 51ste lukt het hem om min of meer van de muziek te leven met zijn Black Velvet act waarin hij zijn grote voorbeeld James Brown imiteert. Het lijden is echter nog niet voorbij. Op een dag wordt zijn broer doodgeschoten door zijn neef. Heeft het leven nog wel zin?

Daptone

Gabriel Roth van het label Daptone Records is op een dag aanwezig bij Bradley’s act. Hij wordt getroffen door zijn rauwe stem en neemt hem meteen mee naar de Daptone “House of Soul” studios. Ze nemen de single Take It As It Comes op. Daarna neemt Roth hem mee naar de Staten Island om Dirt Rifle and the Bullets, een jonge funk band twee singles op te nemen, maar de band interesseert zich meer voor afrobeat. Producent Thomas Brenneck van de band bouwt een vriendschappelijk band op met Bradley. Over de dood van zijn broer zegt hij tegen hem: “Charles, we gotta put that story to music.” Hij brengt de Menahan Street Band samen en ze nemen het album No Time For Dreaming op met eigen geschreven nummers.

Charles Bradley: Soul Of America

Het debuutalbum No Time For Dreaming haalt Charles Bradley niet alleen uit de underground en uit de kelder van zijn moeder, waar hij lange tijd verblijft. Het verwijdert hem ver weg van de dagen als James Brown-imitator en geeft hem de kans op 62-jarige leeftijd op het podium te staan als zichzelf. Bradley is tegenwoordig flink aan het toeren. Het is tijd om te zingen, te dansen en te performen. Geen tijd meer om te dromen. Het is een verhaal als een film, sterker nog het verhaal is een film. Een documentairefilm met de naam Charles Bradley: Soul Of America.

Victim Of Love

Twee jaar na het debuutalbum No Time For Dreaming brengt Charles Bradley zijn tweede album Victim Of Love (2013) uit. Zijn wereld is vrolijker en meer hoopvol gestemd. En de muziek is daarmee ook minder donker. Toch blijft zijn muziek rauw, soulvol en gevuld met blues. Maar dat kan ook niet anders met zo'n stem en de Daptone Records huisband Menahan Street Band.

North Sea Jazz

In 2013 staat Charles voor de tweede keer het North Sea Jazz Festival (de eerste keer was 2011). De reacties op zijn optreden zijn lovend.

Nummers Charles Bradley