Artiest

T'Pau - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. T'Pau
Band uit Shrewsbury, England die in de jaren '80 een aantal grote hits scoort in zowel Europa als Amerika waarvan 'China In Your Hand' de bekendste in ons land is.
T'Pau, vernoemd naar een personage uit de TV-serie Star Trek, wordt in 1986 opgericht door zangeres Carol Decker en gitarist Ronnie Rogers. Behalve muzikale partners, zijn de zangeres en de gitarist ook partners in de liefde... De band is compleet met keyboard speler Michael Chetwood, bassist Paul Jackson en drummer Tim Burgess. Hetzelfde jaar nog neemt de band haar eerste demo op. Geen één platenmaatschappij ziet brood in de band. Alleen Siren Records, een sublabel van Virgin, gelooft in T'Pau en tekent de band.

Reclame

'Heart And Soul' is de eerste single die begin 1987 wordt uitgebracht. Zonder succes. Maar wanneer spijkerbroekenfabrikant Pépe het nummer gebruikt onder een reclame, wordt het -uiteraard- wel een hit. In ons land schopt de single het niet verder dan 34 in de Nederlandse Top 40. In Engeland en in Amerika haalt 'Heart And Soul' de Top 10. Opvolger 'China In Your Hand' gaat in Amerika onopgemerkt voorbij, maar in Nederland wordt het een nummer 1 hit. Het nummer is geproduceerd door Roy Thomas Baker, bekend van zijn werk voor Queen (o.a. 'Bohemian Rhapsody').  Het debuutalbum Bridge Of Spies bevat naast 'Heart And Soul' en 'China' ook 'Valentine', die op Valentjinsdag 1988 op single verschijnt.

Afscheid

Na een tijd van touren met Bryan Adams en Nik Kershaw neemt T'Pau met een extra gitarist, Dean Howard, een tweede cd op: Rage. Het album levert geen hitsingles op, maar haalt wel de Engelse Top 5 van de albumlijst. The Promise verschijnt in 1991, maar dan is het succes van T'Pau op sterven na dood. De band gaat op afscheidstournee en Carol Decker gaat solo verder. In 1998 ziet Red het daglicht.

Nummers T'Pau