Artiest

Mother's Finest - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Mother's Finest
Amerikaanse band uit Georgia die eind jaren ‘70 met een stevige combinatie van funk en rock een onverwoestbare live-reputatie opbouwt. Mother’s Finest, met zangeres Joyce Kennedy als boegbeeld, geeft met het eerste titelloze album (1976), waarop songs als ‘Nigizz Can’t Sing Rock & Roll’, direct een opvallend visitekaartje af.

Multicultureel

In het begin van de jaren zeventig richten zangers Joyce Kennedy en Glenn Murdock 'Mother's Finest' op. De groep uit Atlanta (Georgia) onderscheidt zich met een vernieuwende mix van funk en rock. Het betreft een multicultureel gezelschap. Mother's Finest mag zich zodoende de eerste rockband noemen met zowel zwarte als blanke leden.

Debuutalbum

Het eerste album, Mother's Finest (1976), wordt een zeldzame collector's item. Meest opmerkelijke track is 'Niggizz Can't Sing Rock 'N Roll', een nummer dat tijdens live concerten van de band regelmatig gecensureerd moet worden.

Cultstatus

In het Duitse programma Rock Palast geeft Mother's Finest in 1978 een memorabel concert weg. Daarmee vergaren ze in één klap een cultstatus in Europa, die tot vandaag de dag nog van kracbt is.

Ontwikkeling

Door middel van het experimenten met verschillende muziekstijlen ontwikkelt Mother's Finest zich tot een complete band. Eind jaren zeventig wordt er vooral een soul-georiënteerde sound neergezet, terwijl de tachtiger jaren in het teken staan van de wat zwaardere rock.

Hiphop

Met Black Radio Won't Play This Record levert Mother Finest in de nineties een funk-metal album af. Hun laatste wapenfeit komt uit 2004. Meta-funk'n-physical  herbergt hiphopelementen en electronische beats, waarmee de band het muzikale spectrum opnieuw een stukje verder verkent.

Nummers Mother's Finest