Artiest

The Monkees - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Monkees
Starmaker Avant la lettre! De Monkees bestaan uit een van te voren vastgesteld concept bij elkaar gezochte acteurs annex muzikanten. En de makers van de Monkees zijn halverwege de jaren zestig precies op tijd, omdat The Beatles met hun nieuwe artistiek verantwoorde Revolver een flink gat achterlaten in de poppy boyband markt.

Televisie

Door in de eerste drie afleveringen van de luchtige TV comedy de single ‘Last Train To Clarksville’ vaak voorbij te laten komen, wordt het nummer vanzelf een hit. ‘Last Train To Clarksville’ is geschreven door twee ‘would be’ Monkees die de uiteindelijke band niet halen, Tommy Boyce en Bobby Hart. Ook opvolger ‘I’m A Believer’ wordt dankzij de TV serie een gigantische hit. De Monkees zelf hebben absoluut geen muzikale inbreng op de eerste platen, ze mogen enkel de reeds gemaakte liedjes inzingen. Uiteindelijk laat Monkee Mark Nesmith uitlekken dat de Monkees niet zelf op de platen spelen en dwingt daarmee meer muzikale controle af. Dat brengt echter geen schokkende koerswijzigingen met zich mee, de Monkees klinken nog precies hetzelfde. De laatste Monkees TV show wordt in 1968 uitgezonden. Al gauw daarna vallen de Monkees uit elkaar en daarmee komt een einde aan de eerste compleet gemanufactureerde popband.

Einde verhaal

In 2010 touren The Monkees nog één keer. Maar deze wordt halverwege afgebroken door akkefietjes binnen de band. Het zijn de laatste optredens voor het viertal als op 1 maart 2012 leadzanger Davy Jones op 66-jarige leeftijd overlijdt aan een hartaanval.