Artiest

Mick Jagger - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Mick Jagger
Als zanger van de Rolling Stones is Mick Jagger een van de meest populaire en invloedrijke frontmannen uit de rock-‘n-roll. Hij leidt de Stones ruim twintig jaar voordat hij met zijn eigen solo-werk komt. Het lijkt er even op dat de Stones uit elkaar gaan, maar de carrières van de Rolling Stones en Mick Jagger blijken prima naast elkaar te kunnen bestaan.

Mick Jagger wordt geboren op 26 juli 1943 in Dartford Engeland als Michael Phillip Jagger. Op de middelbare school ontdekt hij zijn liefde voor de vroege rock-‘ n-roll. In 1970 begint Jagger naast zijn werk in de Stones ook met acteren. Hij verschijnt op het witte doek in de films Performance en Ned Kelly. In die tijd wordt Jagger een veel geziene gast op de feesten van andere beroemdheden. Hij is een notoire vrouwenversierder.

Wisselende kwaliteit

De kwaliteit van de albums van de Stones heeft onder zijn ‘nevenactiviteiten’ te lijden. Het toenemende drugsgebruik van alle bandleden draagt ook niet bij het maken van goede muziek. De kwaliteit van de platen varieert volgens kenners dan ook van midden jaren 70 en begin jaren 80.

Ruzie

Binnen de band ontstaat bovendien ruzie over de te varen koers. Jagger wil van de Rolling Stones meer een popband maken, terwijl medeoprichter Keith Richards juist trouw wil blijven aan hun roots: blues en rock-‘n-roll. Dus begint Mick Jagger in 1984 met de opnames van een soloalbum.

Solocarrière

Het eerste album van Mick Jagger, She’s the Boss komt uiteindelijk uit in 1985. De plaat verkoopt redelijk, ook al worden de singles 'Just Another Night' en 'Lucky in Love' niet enorme hits. Hetzelfde jaar neemt hij met David Bowie de single ‘Dancing In The Streets’ op, waarvan de opbrengsten naar Live Aid gaan.

Weer ruzie

In 1986 komt een nieuw album van de Rolling Stones uit: Dirty Work. Jagger wil geen tournee om het album te promoten. Richards en Jagger spreken elkaar hierna een aantal jaren nauwelijks. Mick Jagger probeert zijn eigen carrière net zo succesvol te maken als die van de Rolling Stones. Zijn tweede album Primitive Cool komt uit in 1987. Critici vinden het een sterkere plaat van She’s The Boss, maar dit album wordt toch een flop.

Terug naar de roots

In 1989 richt Mick Jagger zich weer volledig op zijn werk voor de Stones. Het album Steel Wheels dat in dat jaar uitkomt is een succes. Nadat de tour voor dit project is afgerond, neemt de band wat rust voor zichzelf. Mick neemt zijn derde soloalbum op: Wandering Spirit. Dit album uit 1993 wordt gezien als zijn sterkste prestatie en wordt wel een hit. Een jaar later alweer komen de Stones terug met het album Voodoo Lounge. Wederom ondersteund door een succesvolle wereldtournee. In de jaren 90 pakt Mick Jagger zijn acteercarrière weer op. Hij speelt in de films Freejack, Bent en The Man from Elysian Fields. Zijn vierde en meest recente soloalbum is Goddess in the Doorway uit 2001. Op het album hoor je naast Mick Jagger grote artiesten als Pete Townsend, Bono, Lenny Kravitz, Missy Elliot, Wyclef Jean en Rob Thomas.