Artiest

Lowell George - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Lowell George
Als uiterst getalenteerde multi-instrumentalist en songschrijve is Lowell George vooral bekend vanwege zijn werk als zanger en gitarist van de groep Little Feat. George werkt met en voor vele andere artiesten waaronder Frank Zappa en John Cale. Hij overlijdt op in 1979 op jonge leeftijd aan een zware hartaanval, net nadat hijn eerste solo-lp heeft uitgebracht.
Al op jonge leeftijd interesseert Lowell George zich al voor muziek. Het eerste instrument dat hij bespeelt is de mondharmonica. Het instrumentarium wordt de daaropvolgende jaren verder uitgebreidt met onder meer de saxofoon, sitar en de gitaar. Hij speelt al snel in bandjes. Het vrij obscure The Factory, het bekende The Standells en uiteindelijk ook bij de legendarische Mothers Of Invention van Frank Zappa.

Little Feat

Nadat George door Zappa de laan wordt uitgestuurd, richt hij Little Feat op, waarmee een mix van blues, country en rock’n’roll gespeeld wordt. Hij blink daar uit in zijn rol als uitstekend slide-gitarist en zanger. Over populariteit heeft de groep niet te klagen; gedurende de jaren zeventig verschijnen er veel albums, maar uiteindelijk wordt het livealbum Waiting For Columbus dat het beste verkoopt en door velen ondertussen wordt beschouwd als een van de beste live-platen aller tijden.

John Cale

Behalve zijn hoofdrol in Little Feat blijft Goerge ook samenwerken met anderen. In 1973 speelt hij op het album Paris 1919 van John Cale en daarnaast is hij ook actief als producer voor ondermeer Grateful Dead.

Cheek To Cheek

In 1979 verschijnt zijn soloalbum Thanks, I’ll Eat It Here, waarna Geroge het einde van Little Feat aankondigt. De single 'Cheek To Cheek' wordt een bescheiden hitje in Nederland in 1979. Tijdens een tournee om het album te promoten gaat het echter volledig mis. Op zijn hotelkamer wordt Lowell getroffen door een zware hartaanval waaraan hij bezwijkt. Little Feat wordt eind jaren tachtig opnieuw opgericht en tourt nog steeds.

Nummers Lowell George