Artiest

Jimi Hendrix - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jimi Hendrix
Rock- en gitaarlegende die in 1970 aan een overdosis slaappillen overlijdt. Jimi Hendrix bezorgt de wereld klassiekers als 'Purple Haze' (1967), 'The Wind Cries Mary' (1967), 'Hey Joe' (1967) en zijn versie van Bob Dylan’s ‘All Along The Watchtower’ (1968).

James Marshall Hendrix wordt 27 november 1942 in Seattle geboren. Binnen dertig jaar tijd zal hij uitgroeien tot een legendarische rockster. Als jongetje is zijn interesse in muziek al bijzonder groot. Zijn voorbeelden zijn grootheden als Muddy Waters, Buddy Holly en Bob Dylan. En wanneer vader Hendrix zijn twaalfjarige zoon een electrische gitaar geeft, is er voor Jimi geen weg meer terug. 

Achtergrond

In jeugdbandjes leert hij rock 'n' roll kennen. Op zijn zestiende wordt hij van school gestuurd. Daarop voegt hij zich vrijwillig bij het leger. Nadat hij ook daar is ontheven, vervolgt hij zijn pad vier jaar lang door heel Amerika, als achtergrondmuzikant bij {l}Ike And Tina Turner{/l}, Little Richard, The Isley Brothers, Wilson Pickett en King Curtis. In 1964 krijgt Jimi’s carrière een grote wending; Hij ontmoet Curtis Knight in Hotel America. Jimi heeft in deze periode geen rooie cent en krijgt van Knight niet alleen een gitaar maar ook het aanbod zijn muzikale talent te ontplooien als muzikant bij de succesvolle groep Curtis Knight And The Squires. Zijn toekomstige manager Chas Chandler (eens bassist bij The Animals) is tijdens een optreden diep onder de indruk van Hendrix’ talent. Chandler en Hendrix besluiten samen hun geluk in Engeland, het land van grootheden als The Beatles en The Who, te beproeven. 

Experience

Vanaf 1966 gat Hendrix met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell als The Jimi Hendrix Experience het avontuur ook in Europa aan. De live-optredens zijn spectaculair. Hendrix haalt onnavolgbare hoogstandjes met zijn gitaar uit. Tijdens het Monterey Pop Festival (Californië, Amerika, 1967) steekt hij zijn gitaar in de fik. (Tot vandaag de dag verschillen de meningen over hoe vaak hij dat gedaan zou hebben.) In Engeland vergaart Hendrix sterstatus met top tien singles als 'Hey Joe', 'Purple Haze' en 'The wind Cries Mary'. De band verkoopt miljoenen albums en de optredens zijn stuk voor stuk uitverkocht. In 1968 wordt het dubbel-album Electric Ladyland uitgebracht. Het bevat de hit 'All Along The Watchtower' en 'Voodoos Chile', dat na Jimi’s dood, ook een hit wordt. Het dubbel-album bevat vier zijden technisch verbluffend gitaarwerk en mystieke songteksten. 

27 jaar

The Jimi Hendrix Experience gaat in 1969 uit elkaar. Jimi sluit zich voor korte tijd aan bij Buddy Miles en Billy Cox. De drie heren brengen één album uit: Band Of Gypsies (1970). In 1970 opent Hendrix zijn eigen Electric Ladyland Studio’s. De laatste tournee die Jimi Hendrix met zijn nieuwe band zal maken, wordt voortijdig afgebroken, omdat Billy Cox een 'zenuwinzinking' krijgt. Met Hendrix loopt het nog slechter af. Vlak voor zijn dood spreekt hij nog telefonisch met manager Chandler een hoesontwerp voor een nieuw album door. Op vrijdag 18 september 1970, nadat hij een grote dosis slaappillen heeft ingenomen, brengt een ambulance de bewusteloos gevonden Hendrix naar het ziekenhuis. Onderweg overlijdt hij. Jimi Hendrix is dan 27 jaar.

Valleys of Neptune

In 2010 verschijnt Valleys of Neptune, een album met nooit eerder uitgebracht studiowerk van Hensrix. Het album is gemixt door Eddie Kramer. De hoes werd geschilderd in waterverf door Jimi in zijn tienerjaren. De foto werd genomen door Linda McCartney.