Artiest

Steeleye Span - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Steeleye Span
Steeleye Span is een Britse folk-rock band die originele nummers met traditionele folk muziek combineert. De band wordt vaak vergeleken met Fairport Convention een andere Britse folk-rock band met vele overeenkomsten.

Fairport Convention

Steeleye Span was de meest succesvolle Britse folk-rock band. Toch zijn er veel overeenkomsten met Fairport Convention. Beide bands combineren traditionele Britse folk muziek met rock muziek. Beide bands hebben een zangeres (Maddy Prior bij Steeleye Span), beide bands maken veel gebruik van meerstemmigheid en beide bands hebben vele personeelsbezettingen gehad. Prior blijft echter de constante factor in de band. 

Originele bezetting

In de originele bezetting van begin 1970 zitten gitarist Terry Woods, zangeres Maddy Prior, gitarist Tim Hart, Gay Woods (Terrys vrouw) en ex-Fairport Convention bassist Ashley Hutchings. Deze bezetting houdt het maar een album vol. De Woods verlaten de band en Terry Woods gaat uiteindelijk in de jaren 80 bij The Pogues spelen. Hij wordt vervangen door Martin Carthy. In eerste instantie was deze switch van Carthy van traditionele folk naar versterkte folk-rock een grote schok voor de traditionele folk gemeenschap. 

Meest succesvolle periode

Zowel Hutchings als Carthy , ver uit de bekendste bandleden, verlaten de groep aan het einde van 1971. Toch is dit voor Steeleye Pan niet het einde. Sterker nog, de band heeft hierna de meest succesvolle periode uit zijn carrière. De band krijgt een nieuwe bassist, Rick Kemp, die de echtgenoot van Prior wordt. De band krijgt pas in 1973 een drummer bij de band, daarvoor traden ze zonder drummer op. Met de toegevoegde drum wordt de band een echte folk-rock band. 

Eigentijdse invloeden

Het succes van de band komt vooral doordat ze erg openstaan voor eigentijdse invloeden. David Bowie en Peter Sellers zijn te horen op hun albums uit de jaren 70. 

Hits

Steeleye Span heeft in 1974 eindelijk een hit in de Britse hitlijst met een kerstliedje getiteld, Gaudette. Een jaar later hebben ze een nog grotere hit met het nummer All Around My Hat, dat in Engeland de top 5 haalt. In Amerika bereikt de band een cultstatus. Ze bereiken in Amerika hun grootste populariteit wanneer ze als openingsact spelen van een Jethro Tull Tour. 

Opkomst punk en new wave

Door de opkomst van punk en new wave verliest de band aan populariteit. Ze proberen het nog een keer in 1977 met de terugkomst van Martin Carthy en de toevoeging van John Kirkpatrick op accordeon. Uiteindelijk stopt de band in 1978. Maar niet voor goed. Ze besluiten naast eigen nieuwe projecten op te zetten ook af en toe weer bijeen te komen. Ze brengen een aantal studioalbums op en ze spelen soms op festivals. Er wordt ook nog een aantal keer getoerd.

Nummers Steeleye Span