Artiest

Toploader - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Toploader
Melodieuze Engelse band die in de slipstream van Travis en Coldplay meesurft richting bekendheid. Toploader scoort in de zomer van 2000 een Top 20-hit met de cover 'Dancing In The Moonlight'.

Toploader is geboren in een lokale kroeg in Eastbourne, Sullivans genaamd. Daar leerde Joseph (zanger/keyboard), Dan (rhythm gitaar), Matt (basgitaar) en Rob (drums) en Julian (lead guitar) elkaar kennen. De band begint ambitieus te repeteren en treedt al snel op in lokale kroegen. Dan worden ze ontdekt door Sony Music. In gelimiteerde oplage verschijnt in mei 1999 in Groot-Brittanië de debuutsingle 'Achilles Heel'. (Het nummer bereikt de 64ste plaats in de hitlijsten en wordt verkozen tot 'Single Of The Week' door NME.)

Dancing In The Moonlight

Na de tweede single ‘Let The People Know’ barst het goed los met de hitsingle ‘Dancing In The Moonlight’, Het nummer is geproduceerd door George Drakoulias (Beastie Boys, Black Crowes). In 2000 treedt Toploader veel op en speelt onder andere met Noel Gallagher, Travis en Supersonic op het Kososvo Benefiet Concert. Dan verschijnt het album Onka's Big Moka in september 2000. Het album is opgenomen in de Rockfield Studio's in Wales onder het toeziend oog van Dave Eringa, die eerder bands als de Manic Street Preachers produceerde. Het album is afgemixt in de legendarische Londense studio Abbey Road. In totaal gaan er 1,5 miljoen exemplaren van het album over de toonbank.

Magic Hotel

In Nederland wordt 'Dancing In The Moonlight' een bescheiden hit. Twee jaar later verschijnt Magic Hotel. Het album bevat de cover 'Some Kind Of Wonderful'.

Only Human

De band wordt noodgedwongen een halt toegeroepen als hun platenmaatschappij S2 in 2003 failliet gaat. De mannen van Toploader besluiten een "break" te nemen. Pas in 2011 keren vier van de vijf originele bandleden terug met het nieuwe album Only Human. Helaas lijkt de magie weg te zijn en behalen ze niet meer de hitlijsten met de singles 'Never Stop Wondering', 'A Balance to All Things' en 'She Said'.

Nummers Toploader