Artiest

JW Roy - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. JW Roy
JW Roy is een Nederlandse singer-songwriter die in 1997 debuteert met zijn Americana-album Round Here en werkte onder andere samen met Ilse DeLange, Guus Meeuwis, De Dijk en Marco Borsato.

Eerste band

Jan Willem Roy wordt geboren in het Brabantse dorp Knegsel met vrienden uit dit dorp begint hij op 14-jarige leeftijd rockgroep Sez You. Daarna volgen nog meer bandjes waar JW Roy actief in is. Vanaf 1991 begint hij met het schrijven van zijn eigen nummers in zijn band Le Roi. 

Debuutplaat

In 1997 wordt zijn debuutalbum Round Here uitgebracht, een plaat met Amerikaanse getinte rootsmuziek. Twee jaar later volgt het album Deeper Shades en staat de singer-songwriter in het voorprogramma van Ilse DeLange. Daarvoor toert hij met J.W. Roy And The One Night Band door de Verenigde Staten. 

Rauwe sound

In 2001 stopt The One Night Band ermee. JW Roy gaat daarom op zoek naar een rauwer geluid. Voor deze nieuwe sound werkt hij samen met BJ Baartmans en JB Meijers. De rockende plaat Keep It Coming is in 2003 het resultaat. Een jaar later gevolgd door het blues-album Kitchen Table Blues, 'Straight Back to You' is de eerste single van deze plaat.

Hitsingle'Treur Niet'

In 2005 wordt het album Laagstraat 443 uitgebracht op deze plaat is JW Roy voor het eerst in het Brabants te horen. Een jaar later helpt de zanger met het schrijven van liedjes voor Guus Meeuwis ook treden de twee muzikanten samen op. In 2008 presenteert JW zijn eigen Nederlandstalige plaat: JW Roy. Begin 2010 gaat de theatertournee JW Roy weet het zeker van start. Vijf jaar staat JW Roy in de belangstelling door het album-boek Dry Goods & Groceries. Ook staat hij samen met Diggy Dex in de Nederlandse hitlijsten met het nummer 'Treur Niet'.