Artiest

Tom Petty (And The Heartbreakers) - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Tom Petty (And The Heartbreakers)
Amerikaanse singer/songwriter die met zijn band The Heartbreakers in Nederland vooral bekend is van zijn bescheiden hits 'Refugee', 'A Face In The Crowd' en 'Mary Jane's Last Dance'. In 2002 wordt Tom Petty and the Heartbreakers toegevoegd aan de Rock and Roll Hall of Fame.

Tom Petty komt op 20 oktober 1950 ter wereld in het Amerikaanse plaatsje Gainesville in Florida, waar hij ook opgroeit. Zijn liefde voor rock-'n-roll-muziek begint op zijn tiende, toen hij persoonlijk Elvis Presley ontmoette. De ontmoeting dankt de jonge Tom aan zijn oom, die op dat moment op de set van Follow That Dream werkt, waarin Elvis de hoofdrol speelt. Dat Tom ook zelf in een band wilt zitten komt door The Beatles, wanneer hij ze in The Ed Sullivan Show ziet op tv.

Tom Petty and the Heartbreakers

Na in verschillende bandjes te hebben gezeten, vormt Tom Petty in 1976 een eigen band die tot Tom Petty and the Heartbreakers wordt gedoopt. In de ruim tien jaar die volgen brengt de band zeven albums uit, spelen ze op Live Aid en toeren ze mee met Bob Dylan tijdens diens True Confessions Tour.

Traveling Wilburys

In 1988 start Tom Petty, naast zijn carrière met The Heartbreakers die gewoon doorloopt, de supersterband Traveling Wilburys samen met Bob Dylan, Beatle George Harrison, Roy Orbison en Jeff Lynne van Electric Light Orchestra (ELO). Traveling Wilburys brengt in 1988 en 1990 twee albums uit, waarvan de laatste zonder Roy Orbison.

Met en zonder The Heartbreakers

In 1991 brengt Tom Petty weer een album uit met The Heartbreakers, namelijk achtste studioalbum Into the Great Wide Open. Ondertussen heeft hij in 1989 zijn eerste soloalbum uitgebracht, namelijk Full Moon Fever. In 1994 en 2006 volgen nog twee soloplaten, die afgewisseld worden met albums die hij samen met The Heartbreakers maakt. 

Hypnotic Eye

Al bijna veertig jaar is Tom Petty actief op muzikaal gebied en hij heeft zijn glans nog niet verloren met zijn Heartbreakers in 2014. Eind juli verschijnt het album Hypnotic Eye waar ongeveer twee jaar aan is gewerkt. Het album doet sterk denken aan de stijl van de eerste twee albums: Tom Petty & The Heartbreakers (1976) en You're Gonna Get It (1978)

Nummers Tom Petty (And The Heartbreakers)