Artiest

Isaac Hayes - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Isaac Hayes
Gouden armbanden, een zonnebril en een donkere diepe soulstem; dat is Isaac Hayes ten voeten uit. Hayes is een soul en discolegende, die zichzelf piano, orgel en saxofoon leert spelen. Hij maakt een tijdje deel uit van de band van Otis Redding en schrijft samen met David Porter veel nummers voor anderen, waaronder de Sam and Dave hit 'Soul Man'. Zelf raakt hij voornamelijk bekend om zijn soundtrack 'Theme From Shaft' voor de film Shaft. In 1999 komt het nummer 'Salty Balls' uit, dat hij zingt al

In den beginne

Isaac Hayes wordt geboren op 20 augustus 1942 in het plaatsje Covington, Tenessee. Zijn ouders overlijden als Isaac nog een baby is, waarna hij door zijn grootouders wordt opgevoed. Al op vijfjarige leeftijd laat de toekomstige soulzanger van zich horen door te zingen in de kerk.Als jongeman interesseert hij zich meer en meer in de muziek en hij bekwaamt zich in het spelen van piano, orgel en saxofoon. Hij verkast naar Memphis en speelt daar in het clubcircuit in verschillende bands, zoals Sir Isaac and the Doo-Dads en Sir Calvin and His Swinging Cats. In 1962 raakt hij professioneel betrokken bij opnames voor plaatselijke maatschappijen.

Hayes, de muzikant

Als saxofonist speelt hij mee in de Mar-Keys die onder contract staan bij Stax Volt Records. Hierdoor komt hij in contact met Otis Redding, waar hij ook voor gaat spelen. Een prettige samenwerking met Stax Volt Records is geboren. Isaac wordt opgenomen als toetsenist in de huisband van Stax en gaat samen met tekstschrijver David Porter aan de slag als The Soul Children. Ze schrijven liedjes voor verschillende muzikanten, waaronder {l}Sam and Dave{/l}, waarvoor ze een nummers afleveren zoals 'Soul Man' en 'Hold On, I'm Coming'.

Solo

Na de basis voor de Memphis Soul te hebben gelegd met Stax Volt Records gaat Isaac Heyes solo door met muzikaal zaaien en drukt hij zijn stempel op genres als jazz, blues, disco en rap. Faam komt in 1971 door de met een oscar beloonde titelsong van de Blaxploitation film Shaft: ’Theme from Shaft’.Door een strijd om royalty's wordt de samenwerking met Stax Volt Records in 1975 beëindigd. Hij start zijn eigen label met de smakelijke naam Hot Buttered Soul. Onder dit label brengt hij in '75 het album Chocolate Chip uit en in '76 volgt Groove-a-thon. Beide albums worden nog wel goud, maar de verkoop van zijn albums verloopt niet meer zo sterk als daarvoor. Mede hierdoor, maar voornamelijk door slecht management ziet hij zich in 1976 genoodzaakt faillissement aan te vragen.Hayes slaat terug in 1977 met het album A Man And A Woman, wat hij opneemt met Dionne Warwick. Opvolgend komen er succesvolle singles uit, zoals 'Don't Let Go' en 'Zeke The Freak' .

Acteren

Gedurende de jaren tachtig trekt Hayes zich, met een kleine onderbreking in '86 met het album U Turn, terug uit de muziek om zich te kunnen richten op acteren. Hij speelt kleine rollen in tv-series zoals The A-Team en Miami Vice en ook in de filmindustrie laat hij zich zien in Escape From New York.Ook de jaren negentig worden voornamelijk besteed aan acteerwerk. Hij speelt o.a. in Robin Hood; Men In Tights, Johnny Mnemonic, Flipper en Blues Brothers 2000. Maar ook muzikaal laat Hayes, die inmiddels geldt als één van de voorvaders van de hip-hop, weer van zich horen. 

Southpark

En dan komt in 1997 de animatieserie South Park op zijn pad, waardoor hij zijn acteren kan combineren met zijn zingen. Hij vertolkt in de serie de rol van de raadgevende, soms zingende kok Chef. Als Chef zingt hij het nummer ´Chocolate Salty Balls (P.S I Love You)´, wat in 1999 een internationale hit wordt. In 2002 verschijnt het op het album Chef Aid: The Southpark Album.In datzelfde jaar wordt de soullegende opgenomen in de Rock 'N Roll Hall Of Fame.

Shaft

Ook speelt Isaac in 2000 een rolletje in de remake van de film Shaft, met Samuel L. Jackson. Voor de soundtrack van deze remake neemt hij samen met Alicia Keys het nummer 'Rock Wit U'. Het daarop volgende jaar speelt hij ook mee op het debuutalbum Songs In A Minor van Alicia Keys.

Overleden

Isaac Hayes overlijdt op 10 augustus 2008, tien dagen voor zijn zesenzestigste verjaardag, in zijn woonplaats Memphis. Hij wordt levenloos aangetroffen in zijn huis naast een loopband.

Nummers Isaac Hayes