Artiest

Ray Parker jr. - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Ray Parker jr.
Ray Parker scoort in de jaren zeventig en tachtig grote hits. Met zijn band Raydio neemt hij vier albums op, voordat hij solo verder gaat. Als soloartiest blijft hij in de decennia erna vooral bekend van de titelsong van de film Ghostbusters. Wie kan niet het refrein “Who you gonna call? Ghostbusters!” meezingen?

Tweede viool

Ray Parker jr. begint zijn omvangrijke muziekcarrière als basgitarist. Hij treedt op met Stevie Wonder, The Tempations en diverse andere Motown-acts. Parker jr. werkt ook mee aan Wonders albums Talking Book en Innervisions. Na zijn verhuizing naar Los Angeles staat hij op het podium met Barry White.

Op de voorgrond

In 1977 krijgt Ray Parker jr. een contract bij platenmaatschappij Arista. Hij vormt zijn eigen R & B band Raydio. Later verandert de bandnaam in Ray Parker jr. en Raydio. Het eerste album Raydio levert drie hits op; ´Jack and Jill´, ´Is This a Love Thing´ en Honey I´m Rich´. De drie volgende jaren brengt de band ieder jaar een nieuw album uit. Na Raydio, volgen Rock On, Two Places At The Same Time en A Woman Needs Love.

Who you gonna call?

In 1981 gaat de band uit elkaar. Als solo-artiest brengt Ray Parker jr. zeven albums uit en scoort nog zes grote hits, waaronder ‘The Other Woman’ en ‘Ghostbusters’, titelsong van de gelijknamige film. Na het grote succes van deze soundtrack wordt Parker aangeklaagd door Huey Lewis wegens plagiaat. Lewis claimt dat de melodie van ‘Ghostbusters’ veel gelijkenissen vertoont met zijn nummer ‘I Want A New Drug’. Ruim tien jaar later bereiken de artiesten een overeenkomst. Deze wordt door Lewis overigens weer gebroken als hij in 2001 zijn mond voorbijpraat over de inhoud van de schikking. 

Not so junior

Naast gitarist en zanger is Parker ook actief als producer/songwriter voor onder andere Randy Hall, Cheryl Lynn en Diana Ross. Na een pauze van ruim vijftien jaar brengt Ray Parker jr., met zijn 52 jaar niet zo ‘junior’ meer, in 2006 een nieuw album uit; I’m Free.