Artiest

Kenny Rogers - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Kenny Rogers
Kenny Rogers is zonder enige twijfel één van de grootste countryzangers die Amerika ooit heeft voortgebracht. Zijn carrière omspant ruim vijf decennia waarin hij vrijwel alles heeft meegemaakt wat een artiest maar kan meemaken. “Ik heb bereikt wat ik wilde bereiken en beschouw mijzelf daarom als een gelukkig mens,” aldus de 73-jarige zanger, van wie wereldwijd meer dan 120 miljoen platen zijn verkocht.

Rockabilly

Kenny Rogers wordt op 21 augustus 1938 geboren als Kenneth Ray Rogers. Samen met zijn zes broertjes en zusjes groeit Kenny op in een van de allerarmste wijken van Houston, Texas. Muziek zit Rogers in het bloed en biedt hem een uitweg voor de armoede. Hij leert zichzelf gitaarspelen en bekwaamt zich op de viool. Op 16-jarige leeftijd speelt hij in The Scholars, een rockabilly schoolbandje met wie hij twee singletjes maakt voor een klein platenlabeltje.

Jazz

Na zijn middelbare school gaat Kenny studeren aan de University of Texas. In 1958 verlaat hij de universiteit om zich als basgitarist aan te sluiten bij The Bobby Doyle Three, een jazzcombo dat ’s avonds optreedt in de lokale clubs. Met dit jazzcombo neemt Rogers één plaat op, waarna hij toetreedt tot The Kirby Stone Four. Ondertussen probeert hij zijn solocarrière van de grond te krijgen. Als Kenneth Rogers maakt hij zijn solodebuut met het singletje 'That Crazy Feeling'  dat jammerlijk flopt. In 1966 sluit Kenny zich aan bij The New Christy Minstrels van Barry McGuire, de zanger die later een wereldhit scoort met 'Eve Of Destruction'. Rogers blijft slechts één jaar lid van deze folkgroep, waarna hij met enkele andere leden The First Edition opricht.

Hippie

In 1968 debuteert The First Edition met de single 'Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)'. Binnen een paar weken bereikt de single de Top 10 van de Amerikaanse hitlijsten. Niet veel later wordt de groepsnaam veranderd in Kenny Rogers & The First Edition. Kenny ziet er dan uit als een halve hippie met lang haar, roze zonnebril en een oorbelletje. Met The First Edition speelt hij zowel country- als popmuziek. In de zomer van 1969 scoort de band met 'Ruby, Don’t Take Your Love To Town' haar tweede Amerikaanse Top 10-hit. De countrypop van Kenny Rogers & The First Edition blijkt ook in het buitenland enorm aan te slaan met als gevolg dat Ruby, Don’t Take Your Love To Town een internationale hit wordt. In ons land bereikt het liedje een vijfde plaats in de hitlijst.

Hazes

In de jaren die volgen scoren Kenny Rogers & The First Edition nog diverse andere hits, waaronder 'Reuben James' en 'Something’s Burning'. Ook presenteert de groep haar eigen tv-programma. In 1974 scheiden de wegen van Kenny Rogers en The First Edition zich. Terwijl de groep zonder hem verder gaat en platen blijft uitbrengen, probeert Kenny opnieuw zijn solocarrière van de grond te krijgen. Dit keer met meer succes want zijn solosingles 'Lucille', 'The Gambler', 'Coward Of The County' en 'She Believes In Me' – dat later met veel succes wordt gecoverd door André Hazes als diens lijflied 'Zij Gelooft In Mij' – belanden allemaal op de eerste plaats van de Amerikaanse countrycharts.

Dolly

Het verhaal dat Kenny Rogers in 'The Gambler' vertelt vormt zelfs de basis voor een gelijknamige en uiterst populaire tv-serie, waarin hij zelf de hoofdrol van Brady Hawkes speelt. Hetzelfde gebeurt met 'Coward Of The County', waarvan een film wordt gemaakt met wederom Rogers in de hoofdrol. Gedurende zijn carrière is hij te zien in tientallen films en tv-programma’s. In 1980 scoort Kenny een wereldhit met de door Lionel Richie geschreven ballad 'Lady'. Daarnaast vertolkt Rogers succesvolle duetten met Dottie West, Kim Carnes en Ronnie Milsap. Samen met Sheena Easton scoort hij in 1983 een gigantische wereldhit met het van Bob Seger geleende 'We’ve Got Tonight'.  In datzelfde jaar bereikt hij met het duet 'Islands In The Stream' met Dolly Parton de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Het door de Bee Gees geschreven liedje wordt ook een hit in tientallen andere landen, waaronder Nederland.

Hulp

Naast zijn drukke zangcarrière zet Kenny Rogers zich ook in voor allerlei hulpprojecten aan noodlijdende mensen in de samenleving. Zo levert Rogers zijn medewerking aan 'We Are The World' van USA For Africa. Ook is hij nauw betrokken bij de projecten Hands Across America en Athens Area Homeless Shelter en roept hij de World Hunger Media Awards in het leven, een onderscheiding voor organisaties die zich bezighouden met de bestrijding van de honger in de wereld. In 1991 start hij zijn eigen keten van goedkope fastfood restaurants: Kenny Rogers Roasters.

Oud

Gedurende de jaren negentig is Kenny te zien in diverse tv-specials en speelt hij een gastrol in de tv-serie Touched By An Angel. Ook richt Rogers zijn eigen platenlabel Dreamcatcher op, waarop hij diverse albums uitbrengt. In 2008 viert Kenny zijn vijftigjarige artiestenjubileum. Aansluitend verzorgt hij een jubileumtour door Amerika en Engeland. Als vervolg daarop wordt onder de titel Kenny Rogers The First 50 Years een tv-special van hem opgenomen. Anno 2012 is Kenny een beminnelijke grijsaard geworden die nog altijd optreedt en druk bezig is met zijn muziek. “Growing older is not upsetting; being perceived as old is,” aldus de 73-jarige Rogers, die nog lang niet van ophouden wil weten.

In 2004 wordt de 66-jarige Rogers vader van een tweeling.