Artiest

Dolly Dots - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dolly Dots
De Dolly Dots worden in 1979 opgericht. De zeskoppige meidengroep scoort in de jaren '80 aan de lopende band hits. 'Love Me Just A Little Bit More' bereikt in 1984 de tweede plaats in de Single Top 100, de voorloper van de Mega Top 50. De groep gaat in 1988 uit elkaar vanwege teruglopend succes. Na een korte reünie in 1998 geven de meiden in januari 2007 acht optredens tijdens de concertserie 'Vrienden van Amstel'. Naar aanleiding van het succes van deze shows volgen in mei 2007 drie optredens i

Eén of twee plaatjes maken en dan is het wel weer afgelopen. Dat denken de Dolly Dots wanneer ze in 1979 aan hun avontuur beginnen. Het loopt echter anders.

Producersduo

Producers Peter van Asten en Richard du Bois benaderen Angéla Kramers als eerste wanneer ze het idee krijgen een meidengroep te formeren. Angéla danst in het Tros Top 50-ballet, evenals Esther Oosterbeek, Patty Zomer en Anita Heilker. De vier meiden zijn enthousiast, maar hebben geen zangervaring. 

Twee zangeressen

Angela Groothuizen, op dat moment zangeres van Howling Hurricanes, wordt vervolgens benaderd om leadzangeres te worden. Zij heeft aanvankelijk geen trek in het project en draagt Ria Brieffies aan. Ria zingt in het Top 40-orkestje VIPS. Uiteindelijk sluiten zowel Angela als Ria zich aan bij de Dolly Dots.

Kwaliteit

Muzikaal gezien stelt de nieuwe meidengroep niet veel voor, maar de Dolly Dots zouden, zoals ze zelf zeggen, belangrijker dan hun liedjes worden. Al met al scoren de meiden gemiddeld drie hits per jaar, krijgen ze hun eigen televisieserie en haalt hun LP Display in 1984 de gouden status. 

1 april

Patty vertelt Frits Spits in 1984 in zijn Radio 3-programma dat ze het na vijf jaar voor gezien houdt. Dat het om een door Frits Spits bedachte 1 april-grap gaat, heeft niemand door. Zelfs Patty’s collega’s zijn niet op de hoogte. 

Baby

Precies een jaar later, op 1 april 1985, wordt de eerste Dolly Dots-baby geboren. Op de voorpagina van alle dagbladen laat Anita haar dochter Robin zien. Al snel haalt de kersverse moeder opnieuw het nieuws als ze te kennen geeft te stoppen met de Dolly Dots.

Attention

Het album Attention van de Dolly Dots uit 1985 heeft een andere sound dan de eerdere albums. Dit komt echter niet door het vertrek van Anita. De nieuwe sound dankt de meidengroep vooral aan het succesvolle producersduo Fluitsma en Van Tijn, waarmee wordt samengewerkt.

Dolly Dots The Movie

Dutch Treat uit 1986 is de soundtrack voor de enige echte Dolly Dots-film die in Amerika wordt opgenomen. De film wordt echter geen succes. 'What A Night' is de laatste Dolly Dots-single. Het nummer wordt geschreven en geproduceerd door het dan zeer succesvolle trio Stock, Aitken & Waterman. Zij zijn bekend van onder andere Kylie Minogue, Bananarama en Rick Astley.

Uit elkaar

De vijf overgebleven Dolly Dots houden er in februari 1988 mee op. Esther en Patty gaan met hun billen bloot in respectievelijk Penthouse en Playboy. Ria brengt een duet uit met Glen Medeiros en Angela richt met ex-Spargo Ruud Mulder de band Angela & The Rude op.

Verzamelalbum

Tien jaar na het afscheidsconcert op 2 oktober 1988, komen de Dolly Dots kortstondig bij elkaar om het verzamelalbum The Collection te promoten. Op aandringen van vele fans en Paul de Leeuw besluiten de Dolly Dots om samen op te treden in het programma Laat De Leeuw.

Reünie

Na de korte samenkomst in 1998 is het negen jaar later tijd voor een echte reünie. De Dolly Dots komen begin januari 2007 bij elkaar voor acht optredens tijdens de concertserie 'Vrienden van Amstel'. Naar aanleiding van het succes van deze shows volgen in mei 2007 drie optredens in Ahoy.

Ria Brieffies

Op 20 juli 2009 overlijdt Ria Brieffies op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. “Ze was niet alleen een mede-Dolly Dot, maar vooral een geweldige, mooie vriendin", schrijven haar ex-collega's op de website van de Dolly Dots.