Artiest

James Blunt - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. James Blunt
De Engelse James Blunt schrijft tijdens zijn diensttijd vele liedjes. Zijn debuutalbum, Back To Bedlam, komt in 2005 uit. De eerste single van het album, 'You're Beautiful', is een grote hit. Hierna volgen de singles 'Goodbye My Lover' en 'Wisemen'.

Blunt krijgt zijn opvoeding op militaire scholen, omdat zijn vader soldaat was. In ruil voor de kost, inwoning en opleiding moet hij dan wel vier jaar dienen, onder andere in Servië. Daar schrijft hij vele liedjes. 

Na de dienst

Na zijn diensttijd begint hij op te treden met zijn liedjes en krijgt dezelfde manager als Elton John. Ook tekent hij bij het platenlabel van Linda Perry (bekend van de 4 Non Blondes en songschrijver voor Pink en Christina Aguilera) nadat ze hem heeft zien spelen op het grote Amerikaanse festival 'South By South West'. 

Back To Bedlam

Back To Bedlam is het debuut van James Blunt en komt uit in 2005. Het album is geproduceerd door Tom Rothrock, die ook Beck, Badly Drawn Boy en Elliott Smith produceerde. De eerste single van het album, 'You're Beautiful', is een grote hit. In november 2005 komt de tweede single van het album uit. Dit nummer is getiteld 'Goodbye My Lover'.  

On Tour

'Wisemen' is de laatste single van het album Back to Bedlam en komt in 2006 op de playlist van 3FM. Van het album zijn er ondertussen al 5 miljoen stuks wereldwijd verkocht en Blunt toert de wereld rond met zijn Back to Bedlam World Tour. Daarnaast krijgt hij tijdens de MTV Europe Music Award een award voor Best New Act.

All The Lost Souls

Een tweede album (All The Lost Souls) verschijnt in september 2007. Met de eerste single '1973' heeft James Blunt gelijk een hit te pakken. Om de nieuwe plaat te promoten komt de zanger op 17 maart naar Nederland voor een concert in de Rotterdamse Ahoy.

Some Kind Of Trouble

Some Kind Of Trouble is het derde studioalbum van James Blunt en komt in november 2010 uit. 'Stay The Night' is de eerste single van het album. In totaal brengt James vijf singles uit van Some Kind Of Trouble. Naast 'Stay The Night' worden de singles 'I'll Be Your Man' en 'So Far Gone' vaak gedraaid op de Nederlands radio.

'Bonfire Heart'

De single 'Bonfire Heart' wordt eind juli 2013 via de mail "per ongeluk" rondgestuurd door de platenmaatschappij. Het is de voorloper van het album Moon Landing dat in oktober 2013 verschijnt. 

Terug naar de basis met Moon Landing

Eind oktober 2013 brengt Blunt zijn vierde studio-album Moon Landing uit. Het is een persoonlijk album, waarop Blunt terug gaat naar de basis. "Het gaat echt om mezelf en de producer, op zoek naar waar het allemaal begonnen is en waar we nu staan." De producer is Tom Rothrock (Beck, Moby, Foo Fighters). Blunt en Rothrok werken in 2004 ook al samen voor Blunts succesvolle debuutalbum Back To Bedlam. De eerste single is 'Bonfire Heart'.

Twitteren met Blunt

Als artiest kun je in 2014 bijna niet achterblijven met het nemen van een twitteraccount nemen. Ook Blunt is actief op Twitter, maar de zanger krijgt niet alleen contact met zijn fans, maar ook met zijn 'haters'. In plaats van de negatieve tweets te negeren, schrijft Blunt juist een weerwoord.  'Als je een klacht weet om te buigen in een positieve ervaring heb je een fan voor het leven', laat hij weten. Het management van Blunt is het daar niet mee eens en smeekt de zanger zijn account op te zeggen. Of deze smeekbede serieus genomen moet worden is de vraag, het zou ook een goede marketingstunt kunnen zijn. Een voorbeeld van zo'n tweet-gesprekje: Boze twitteraar:'Who the f*ck is cheering for f*cking James Blunt?' Reactie van Blunt: 'My mum's in the audience.' De kritiek van zijn manager heeft in ieder geval geen effect op de twittervolgers van Blunt, het aantal volgers stijgt juist.

The Afterlove

James Blunt kondigde op een hilarische manier zijn nieuwe album The Afterlove aan. "If you thought 2016 was bad, I'm releasing an album in 2017", aldus Blunt op Twitter. Voor het album kreeg Blunt hulp van zijn collega Ed Sheeran.