Artiest

Sting - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Sting
Britse zanger/bassist die van 1977 tot 1986 frontman van The Police is. Sting scoort vanaf 1985 een aantal top 10-hits waaronder 'Love In The Seventh Wave', 'Russians', 'Englishman In New York', 'Fragile', 'It's Probably Me' (met Eric Clapton) en 'All For Love' (met Bryan Adams en Rod Stewart). De naam Sting (in het Nederlands 'prik' of 'angel') krijgt Gordon Sumner (echte naam) op school. Een zwart/gele trui doet hem er als een bij uitzien.

The Police

Alles wat Sting (Gordon Summer) doet zal altijd en eeuwig vergeleken worden met die band uit de jaren zeventig, waar hij dan frontman van is: The Police. Van '78 tot '83 vormt hij samen met Stewart Copeland en Andy Summers de belangrijkste popgroep ter wereld. The Police bestaat slechts vijf jaar, de solocarrière van Sting duurt inmiddels al heel wat jaren langer. Voor de hardcore The Police-fans wordt hij dan volkomen ongeloofwaardig. Ecologie, Yoga en The Police, dat gaat niet samen. 

Multitalent

Op het podium blijft Sting zich steeds door de beste (jazz)muzikanten omringen. Ook op andere vlakken is de zanger erg actief. Hij houdt er een carrière als acteur op na (Quadrophenia, Stormy Monday), en ook de Rainforest Foundation is nog steeds springlevend. 

Brand New Day

Sting trekt in 1999, naar aanleiding van het verschijnen, van Brand New Day samen met Dominic Miller (gitaar), Manu Katche (drums), Chris Botti (trompet) en Kipper and Jeff Young (toetsen) opnieuw de baan op. Samen brengen ze een wervelend spektakel dat naast recent werk ook de oude hits bevat. Hun passage te Werchter is één van de laatste concerten van de Brand New Day-tour. Hierna staat voor Sting nog de opname van een nieuwe live-CD in een piepkleine Italiaanse club op het programma. 

Politiek

Sting heeft altijd een uitgesproken mening gehad over wereldpolitiek. Zijn meest roemruchte uitspraak is dat hij "liever een aap in het Witte Huis ziet, dan Bush". Amnesty International kan ook op zijn steun rekenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sting zaterdag 2 juli 2005 in het Hyde Park in London tijdens Live 8 staat te rocken en aandacht vraagt voor de armoede in de wereld.

25 jaar

In 2011 komt het verzamelalbum Best Of 25 Years uit. Een jaar eerder wordt dat gevierd met een wereldtour waarbij Sting alle uithoeken van de landkaart bezoekt voor optredens. In Dubai lukt het hem zelfs een optreden uit te verkopen met naar schatting 16.000 bezoekers. Op 60-jarige leeftijd speelt hij in 2012 twee keer in de Amsterdamse HMH. Dat jaar wordt Sting ook opa.

The Last Ship album en theaterstuk

In september 2013 verschijnt het eerste studioalbum van Sting in tien jaar met nieuwe eigen materiaal getiteld The Last Ship. Sting schrijft het album met een theaterstuk in gedachte over zijn geboortestad in Engeland; het havenstadje Wallsend. In het havenstadje worden alle schepenmakers ontslagen. Ze bundelen de krachten en maken nog één mooi en groot schip waarop ze zullen wegvaren; het laatste schip.

57th & 9th 

In november 2016 brengt Sting zijn twaalfde studioalbum 57th & 9th uit. Daarvoor haalt de Police-zanger inspiratie uit de plotselinge dood van rocklegendes. Veel rocklegendes zijn in een korte tijd achter elkaar overleden, bijvoorbeeld: Lemmy van Motörhead, David Bowie en Prince. Ook de dood van vriend en acteur Alan Rickman deed Sting veel. "Ik dacht dat deze mensen onsterfelijk waren en dan opeens overlijden ze." Het album is opgenomen in slechts drie maanden.