Artiest

China Crisis - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. China Crisis
Britse electro-pop groep die in Nederland een top-15 hit scoort met ‘Wishful Thinking’. China Crisis wordt in 1979 opgericht in het Britse Liverpool. De groep bestaat uit zanger/toetsenist Gary Daly en gitarist Eddie Lundon.

Hun eerste single is ‘African and White’ die op een onafhankelijk label uit wordt gebracht. Platenmaatschappij Virgin pikt het nummer echter op en zorgt voor betere distributie, waardoor de plaat uiteindelijk de Britse top 50 haalt en China Crisis op de kaart zet.

'Wishful Thinking'

Het duo besluit van de groep een echte band te maken en drummer Kevin Wilkinson en bassist Gazza Johnson. In deze bezetting nemen ze hun debuutalbum Difficult Shapes & Passive Rhythms op. De tweede single, ‘Christian’, haalt de top-10 net niet. De groep komt met een tweede album, Working with Fire and Steel, maar ze scoren pas echt met het derde album, Flaunt the Imperfection, dat wordt geproduceerd door Walter Becker van Steely Dan. Van dit album komt de single ‘Wishful Thinking’, de eerste en enige top-40 hit van de groep in Nederland, de plaat behaalt de veertiende plek. In Engeland is het de eerste top-10 hit voor China Crisis.

Ondergronds

De opvolger van Flaunt the Imperfection, What Price Paradise?, doet het een stuk minder en luidt het einde in van de band. In 1989 komt het laatste commerciële album van de band uit, Diary Of A Hollow Horse, maar hoewel de kritieken positief zijn blijft succes uit. De band breekt met platenmaatschappij Virgin en gaat weer terug naar het ondergrondse circuit.