Artiest

Johnny Hallyday - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Johnny Hallyday
Jean-Philippe Smet wordt op 15 juni 1943 geboren in een voorstad van Parijs. Zijn ouders scheiden enkele maanden na zijn geboorte en hij wordt opgevoed door zijn tante, Hélène Mar, die vroeger in stomme films speelde. Zijn nichtjes zijn dansers en hij mah regelmatig mee als ze op moeten treden. Omdat hij regelmatig in een showbizz omgeving rondhangt, leert hij al vrij snel dansen en gitaar spelen. Toen hij 9 was stond hij voor het eerst op een podium, waar hij "la Ballade de Davy Crocket" zingt
In 1957 gaat hij in Parijs wonen. Hij is gefascineerd door Amerikaanse muziek en films van mensen als Elvis Presley. Hij besluit dat hij rock’n’roll zanger wil worden. Hij treedt op in het Parijse clubcircuit. In 1959 neemt hij de naam Johnny Hallyday aan. Hij komt aan deze naam door de man van zijn nicht Desta, de Amerikaan Lee Halliday. Lee noemt Jean altijd Johnny, en omdat Lee altijd zo aardig voor hem is besluit Jean-Phillipe zijn achternaam, zij het lichtelijk aangepast, over te nemen. Zijn optreden in een televisieprogramma levert hem uiteindelijk een platencontract op. Zijn eerste single, ‘Laisse les Filles’ wordt geen echte hit, maar de opvolger ‘Souvenirs Souvenirs’ echter wel. Begin 1960 komt het album Hello! Johnny uit In 1961 treedt Johnny op op het eerste Franse rockfestival waarbij bijna rellen uitbreken, wat er voor zorgt dat rock’n’roll optredens voor een paar maanden verboden werden. 

Parijs

Die zomer komt Salut Mes Copains uit, het album dat hem tot tieneridool maakt. Zijn toer trekt massa’s hysterische fans en hij wordt de Franse Elvis. Hij speelt in de film Les Parisiennes, en scoort een gigantische hit met de Franse versie van Chubby Checker’s ‘Let’s Do The Twist’: ‘Viens Danser le Twist’. Zijn populariteit blijft maar groeien, hij speelt in films, treedt op voor Jackie Kennedy en treedt hij op het Place de la Nation plein in Parijs op voor 150.000 uitzinnige fans.

Zelfmoord

In 1964 moet Johnny het leger in, en omdat hij, net zoals idool Elvis, dit gewoon accepteert, wordt hij ook door de mensen die geen fan zijn meer gewaardeerd. Hij wordt gestationeerd in Duitsland en trouwt met zijn vriendin Sylvie Vartan.  Als Johnny zijn dienst afgerond heeft blijkt rock’n’roll te zijn doodgebloed. Zijn voormalige fans luisteren nu naar acts als Bob Dylan en The Beatles. Johnny brengt de single ‘Cheveux Longs, Idées Courtes’ uit, maar deze flopt. Vlak na de geboorte van zijn zoon David probeert Johnny zelfmoord te plegen. Uiteindelijk schrijft hij daar de single ‘Noir, C'est Noir’over. Hij begint weer met optreden en speelt een optreden met als openingsact de toen nog volledig onbekende Jimi Hendrix Experience. Johnny begint met autoracen en rijdt in de autorally van Monaco. Hij neemt een Franstalige versie van Jimi Hendrix’ ‘Hey Joe’op, wat het startschot is voor een meer psychedelische rocksound.

Flower power

Johnny tourt samen met zijn vrouw Sylvie door Zuid-Amerika in 1967, bij thuiskomst neemt hij het album Johnny 67 op, met daarop een ‘versoulde’ Franstalige versie van Elvis’ Love Me Tender. Hij speelt in de film A Tout Casser en zingt ook de titelsong. Een van de sessiemuzikanten in Jimmy Page, die later met Led Zeppelin de wereld verovert. In 1968 tourt Johnny door de VS. Begin jaren ’70 krijgt hij samen met zijn vrouw een auto ongeluk. Zijn vrouw raakt zwaargewond, maar Johnny gaat gewoon door met werken. Met de single ‘Jésus Christ (est un hippie)’ flirt hij met de flower power. 

Flop

In 1972 komt hij met de Johnny’s Circus toer, die ook daadwerkelijk in een grote tent plaatsvindt. Johnny verplaatst zich van optreden naar optreden in een witte Rolls Royce. De tour wordt een gigantische flop en kost Johnny een hoop geld. Een jaar later scheidt hij van Sylvie, ze maken nog wel samen een single, 'J'ai un problème', wat een grote hit wordt. Na een show van Elvis gezien te hebben in de VS besluit hij meer naar zijn rockroots terug te gaan. Wegens belastingschuld verhuist hij naar Los Angeles, maar hij blijft platen uitbrengen in Frankrijk. Hij blijft optreden en platen uitbrengen, in 2002 komt zijn laatste album uit.