Artiest

Randy Newman - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Randy Newman
Amerikaanse singer/songwriter die eind jaren '70 twee hit(je)s in ons land scoort, en wel met 'Short People' en 'Rider In The Rain'. Randy Newman begint zijn carrière als songwriter voor anderen.

Op zijn zeventiende is hij al professioneel aan het schrijven terwijl hij muziek studeert aan de UCLA universiteit. Hij stopt met de studie een semester voordat hij afstudeert omdat hij een eigen platencontract krijgt. Zijn zelfgetitelde debuutalbum wordt geen succes, maar in de jaren erna worden zijn nummers gezongen door onder andere Dusty Springfield en Peggy Lee.

Controverse

Newman's tweede album, 12 Songs genaamd, wordt goed ontvangen, alleen dit blijkt niet uit de verkoopcijfers. Ook de CD 'Live' levert Newman geen hit op, maar het gaat al iets beter de plaat 'Sail Away' uit 1972. In 1974 komt het controversiële conceptalbum Good Old Boys uit, wat gaat over het zuidelijke gedeelte van de VS.

Klein

Newman's echte doorbraak komt in 1977 met het nummer 'Short People'. Het nummer over 'kleine mensen' veroorzaakt een kleine rel omdat veel mensen het nummer als beledigend zien. Hierdoor behaalt het nummer de tweede plek in de Amerikaanse hitlijsten. Ook het album Little Criminals' waar de single op te vinden is doet het goed in de verkoop. Newman besluit voor het eerst sinds 1974 weer op tour te gaan.

Componist

Zijn volgende album Born Again, wordt met gemengde gevoelens ontvangen en uiteindelijk besluit Newman zijn ooms Alfred en Lionel achterna te gaan en filmcomponist te worden. Zijn eerste opdracht, de muziek voor de film Ragtime, levert hem twee Oscarnominaties op. Newman brengt in 1983 het album Trouble in Paradise uit, met daarop de track 'I Love L.A.' wat door velen wordt gezien als een klassieke jaren '80 track.

Toy Story

Het blijft stil tot 1988 waarin het album Land of Dreams uitkomt, een album waarop Newman meer persoonlijke nummers ten gehore brent. Ook dit album verkoopt niet geweldig en succes komt pas weer in 1996 als het nummer 'You've Got a Friend' uit de film Toy Story genomineerd wordt voor een Oscar. Newman wordt uiteindelijk 16 keer genomineerd voor een Oscar en wint er uiteindelijk een voor zijn nummer 'If I Didn't Have You' uit de Disneyfilm Monsters Inc. In 1999 komt het album Bad Love uit welke in 2011 wordt opgevolgd door Harps and Angels.

In 2010 ontvangt Newman een ster op de Hollywood Walk of Fame.