Artiest

Youssou N'Dour - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Youssou N'Dour
Een van de bekendste Afrikaanse artiesten van de laatste jaren. Hij heeft dat voor een groot deel te danken aan zijn vernieuwende cross-over van Europees en Afrikaans geluid.

Griot

Youssou n’ Dour wordt geboren in 1959 in een achterstandswijk in Dakar, de hoofdstad van het Afrikaanse Senegal. Zijn moeder, een zogenaamde griot (een traditionele Senegalese muzikante) leert hem al op jonge leeftijd de grondbeginselen van de lokale muziek zoals tasso (Afrikaanse rap) en bakou (traditionale Senegalese zangkunst). Als kleine jongen zingt hij op buurtfeesten en op 12-jarige leeftijd betreedt hij geregeld het podium.

Etoile de  Dakar

Rond zijn vijftiende tourt hij dwars door het land met de op dat moment meest succesvolle Senegalse band Super Diamono. Maar Youssou kan er zijn creatieve ei niet in kwijt en richt zijn eigen band Etoile De Dakar op. De band speelt traditionele Afrikaanse muziek, geeft er een moderne draai aan, laat zich beïnvloeden door de Cubaanse muziekstromingen en vertoondt wat jazzinvloeden. Binnen de kortste keren is Etoile De Dakar onder leiding van Youssou de beroemdste band van heel Afrika.

Youssou & Gabriel

In 1984 tourt de band door Europa en een jaar laten vertonen ze hun kunsten in de States. Het jaar erop trekt Youssou N’ Dour de aandacht van Peter Gabriel. Gabriel nodigt hem uit voor zijn wereldtournee en samen nemen ze een nummer op voor Gabriels plaat. Later vraagt singer en songwriter Paul Simon hem ook op zijn plaat een liedje te zingen. N ‘Dour zing later op het verjaardagsconcert van Nelson Mandela, is het boegbeeld voor Amnesty Internationals benefietconcert en wordt door het VN benoemd tot ambassadeur. Ook componeert hij het officiële nummer voor het WK in 1998.

Nummers Youssou N'Dour