Artiest

KISS - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. KISS
Hardrockband uit New York City die in de zomer van 1979 een nummer 1-hit scoort met 'I Was Made For Lovin' You'. Kiss is vooral bekend door het gebruik ;van hun kenmerkende zwart-witte make-up act.

Kiss wordt in 1973 opgericht door Gene Simmons, Paul Stanley, Peter Criss en Ace Frehley en sinds 1979 wereldberoemd met het nummer ‘I Was Made For Loving You’. Het nummer staat in Nederland zelfs vier weken op nummer 1. Maar de eeuwige roem heeft Kiss toch wel te danken aan hun extravagante uiterlijk en sensationele shows. Hun zwart-wit geschminkte gezichten, de bijzonder lange tong van zanger Gene Simmons en de knallende shows vol vuurwerk, vuur- en bloedspuwen vormen het summum binnen de Amerikaanse glamrock.

Stripversie

De band scoort in de jaren '70 diverse hits in Amerika – ze krijgen er zelfs één van de eerste platinaplaten ooit – en Japan, maar weet in Europa niet echt voeten in de aarde te krijgen. De Kiss-mania neemt in Amerika inmiddels grootse vormen aan. Comic uitgeverij Marvel brengt zelfs een strip uit over het viertal. De bandleden doneren hiervoor allemaal bloed, wat vervolgens vermengd wordt met de rode verf voor het eerste album. De parafernalia rondom de band groeit ondertussen door. Fans komen in volledige Kiss uitdossing op concerten af, er worden actiefiguurtjes, spaarkaartjes en kauwgomverpakkingen van de bandleden uitgebracht en er zijn zelfs Kiss condooms en doodskisten te koop.

Hereniging

Waar Gene Simmons en Paul Stanley vanaf het begin onderdeel uitmaken van de formatie, wisselt de samenstelling van Kiss in de loop der jaren wel. Eric Carr, de tweede drummer van de band, overlijdt op 24 november 1991, dezelfde dag als waarop Queen Freddy Mercury verloor. Ace Frehley en Peter Criss zeggen de band in de jaren '80 gedag, maar keren tijdens de Kiss-reunie in 1996 wel weer even terug op het podium. Vanaf dat moment is de band weer bij elkaar.