Artiest

Bobby McFerrin - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Bobby McFerrin
Stemwonder Bobby McFerrin scoort in 1989 een wereldwijde hit met het nummer Don't Worry, Be Happy'.

Don't Worry Be Happy

Het grootste misverstand over Bobby McFerrin is dat hij alleen die zanger is van dat ene liedje, 'Don't Worry Be Happy'. Ja, dat is hij, maar eigenlijk is juist dát nummer een zijpad geweest in zijn carrière. De echte liefhebbers weten dat en bewonderen hem om zijn stem en een heel scala aan vocale technieken. Bobby McFerrin beweegt zich moeiteloos door maar liefst vier octaven. Thuis in veel stijlen, van pop, jazz, folk tot klassiek en wereldmuziek, ontving hij al tien Grammy Awards voor zijn werk.

Debuut

Als zoon van het klassieke zang echtpaar McFerrin wordt Bobby in 1950 in New York geboren. Hij studeert piano en tourt met diverse coverbands, cabaret acts en dansgroepen, totdat hij in 1977 zijn debuut maakt als zanger. Als hij in San Francisco woont leert hij de comedian Bill Cosby kennen, die ervoor zorgt dat McFerrin in 1980 kan optreden op het Playboy Jazz Festival.

Platencontract

Zijn optreden op het Kool Jazz Festival in 1981 leidt ertoe dat hij een contract krijgt bij Elektra en zijn eerste album uitbrengt. Enkele jaren later schrijft hij zowaar jazz geschiedenis door het uitbrengen van zijn album The Voice, dat het eerste album ooit is met enkel vocalen - zonder begeleiding over overdubben - dat is uitgebracht op een groot label.

Blue Note

Zijn debuut bij Blue Note in 1985 bevat bijdragen van Herbie Hancock,  Manhattan Transfer en Robin Williams. Bij het grote publiek wordt hij bekend als zanger van de intro van The Cosby Show en verscheidene reclamespots. De naamsbekendheid wordt compleet met de hit 'Don't Worry, Be Happy'.

Ontdekkingstocht

De jaren die hierop volgen besteedt Bobby McFerrin zijn tijd aan uiteenlopende projecten en samenwerkingen, waaronder met Chick Corea en cellist Yo-Yo Ma. Bobby beperkt zich niet tot jazz, maar maakt ook een album met interpretaties van werken van Mozart, Bach en Tchaikovsky (Paper Music) en stort zich op vocale improvisaties (Circlesongs).

Dirigent

De laatste jaren manifesteerde McFerrin zich ook als dirigent bij diverse klassieke orkesten. Hij leidde de jazzopera Porgy & Bess en daarnaast heeft hij al jaren zijn eigen koor Voicestra met zangers uit het theater, de jazz en de klassieke muziek. Hij werkt graag met grote groepen , of het nu geschoolde vocalisten zijn of zijn eigen publiek. Vooral in zijn solo-optredens doet hij graag aan publieksparticipatie. Niet om een gezellige 'singalong' tot stand te brengen, maar hij ziet ook dat als een manier om gezamenlijk muziek te creëren.

North Sea Jazz

In 2008 is Bobby McFerrin Artist in Residence tijdens North Sea Jazz en trad hij op alle drie de festivaldagen op.