Artiest

The Foundations - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Foundations
Britse multi-raciale soulband waarvan de leden allemaal een verschillende muzikale achtergrond - en leeftijd - hebben. De groep wordt in 1967 opgericht en maakt zich de op dat moment razendpopulaire Motown-stijl meester, waardoor er succes wordt geboekt in onder andere de Britse en Amerikaanse hitlijsten. De band stopt in 1970, maar wordt in de daarop volgende jaren verschillende malen opnieuw opgericht.

Diversiteit

The Foundations kent bij oprichting meteen een omvang van acht bandleden. Vanwege de diversiteit wat betreft etniciteit en leeftijd - oudste bandlid Mike Elliott is 38, jongste is de 18-jarige Tim Harris -, speelt de band zich al snel in de kijker. Het bandgeluid haakt aan bij de opkomende - en razendpopulaire - Motown-sound en eerste single ‘Baby, Now That I Found You’ wordt uiteindelijk een hit.

Colin Young

Zanger Curtis Ellis stapt in 1968 uit de band en wordt vervangen door Colin Young. Met de nieuwe zanger scoort de groep nog enkele hits, waaronder ‘Build Me Up Buttercup’, maar wanneer men breekt met producer en songwriter Tony Macaulay en er geen hits meer volgen, wordt The Foundations in 1970 opgeheven.

There’s Something About Mary

Amper een jaar later probeert ex-zanger Ellis het opnieuw en richt de band opnieuw op. Ook Colin Young treedt in de jaren ’70 met zijn versie van de groep op. In de jaren ’90 komt de band opnieuw onder de aandacht wanneer ‘Build Me Up Buttercup’ gebruikt wordt in de film There’s Something About Mary.