Artiest

Elbow - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Elbow
Vijfkoppige alternatieve rockband uit Manchester, Engeland. De band begint in 1992 onder de naam Mr. Soft, maar vijf jaar later veranderen ze hun bandnaam in Elbow. In 2001 wordt hun eerste album uitgebracht en in 2003 verschijnt hun tweede plaat, die zeer goed wordt ontvangen. De band wordt steeds populairder. In 2008 ontvangen ze de Mercury Music Prize voor het album The Seldom Seen Kid en in 2009 de Brit Award voor Beste Band.

Guy Garvey en Mark Potter ontmoeten elkaar in 1990 op 16-jarige leeftijd op school. Potter vraag Garvey om te komen zingen in zijn band die verder bestaat uit drummer Richard Jupp en basssist Pete Turner.

Elbow

Met z’n vieren vormen ze de band Mr Soft. Het “Mr-gedeelte” van de naam laten ze al snel vallen. Keyboardspeler Craig, de broer van Mark Potter, maakt niet veel later de band compleet. Ze veranderen voor de derde keer hun bandnaam en houden het vanaf dan op Elbow. 

Albums

Ze brengen drie EP’s uit in eigen beheer voordat het debuutalbum Asleep In The Black in 2001 verschijnt. Twee jaar later komt de opvolger Cast Of Thousands (2003). Het derde album Leaders Of The Free World uit 2005 produceren ze zelf. Ondanks de positieve kritieken wordt het album geen commercieel succes. Daardoor verliezen ze in 2006 hun contract bij V2 en gaan ze verder bij Fiction Records.

The Seldom Seen Kid

In maart 2008 brengen ze hun vierde studioalbum The Seldom Seen Kid uit. Het album is opgenomen in de Elbow Room, de eigen ruimte van de band binnen de Bleuprint Studios in Salford en is geproduceerd door de bands toetsenist Craig Potter. Eén van de nummers op het album is opgedragen aan ‘Seldom Seen Kid’ Bryan Glancy, de songwriter en vriend van de band die in 2007 overlijdt.

Build A Rocket, Boys!

Met de opvolger van The Seldom Seen Kid zet Elbow het succes voort: De eerste single 'Lippy Kids' maakt ook van deze plaat een klassieker. De band toert in 2011 met veel succes meermalen over het Europese continent. 

The Take Off And Landing Of Everything

Elbow komt in 2013 met een nieuw album. The Take Off And Landing Of Everything wordt opgenomen in de eigen studio van de band en als altijd geproduceerd door toetsenist Craig Potter. Deze zesde plaat van Elbow is het vervolg op het succesvolle Build a Rocket Boys!. De eerste single van het nieuwe album is 'New York Morning'.