Artiest

Jerry Lee Lewis - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jerry Lee Lewis
Met je voetend stampen op de toetsen van je brandende piano, terwijl duizenden gillende meisjes in hevige extase je naam krijsen. Dat moet de doelstelling van Jerry Lee Lewis zijn geweest toen hij in de jaren ' 50 en '60 zijn publiek in vuur en vlam zette met nummers als 'Whole Lotta Shakin' Goin' On' en ' Great Balls Of Fire' .

Jerry Lee Lewis wordt geboren in het gelovige Turtle Lake, vlakbij Ferriday, Louisiana. Hij wordt opgevoed met de gedachte dat dansmuziek, drank en sex je rechtstreeks naar de hel zullen voeren. Het is daarom beter om daar bij uit de buurt te blijven. 

Piano

Al op vijf jarige leeftijd speelt Jerry Lee voor het eerst piano. Zijn ouders kopen een aantal jaren later een piano en Jerry speelt er samen met zijn neefjes dag en nacht op. Negen jaar later - hij is dan veertien - treedt hij voor het eerst op bij de plaatselijke autogarage. De jonge {l}B.B.King{/l} treedt af en toe op in de plaatselijk bar en Jerry Lee kan het niet laten te gaan kijken.

Seventeen

Op 17 jarige leeftijd stapt hij voor het eerst in het huwelijksbootje met Dorothy Barton. Twee jaar later doet hij dit weer, alleen dan met zijn tweede vrouw, Jane Mitcham. Jane is niet alleen zijn vrouw, ze is ook nog eens zijn acht maanden zwangere, dertienjarige nichtje. Scheiden van Dorothy doet hij echter pas een maand na zijn tweede huwelijk.Medio jaren '50 probeert hij een opleiding tot priester te doorlopen, maar hij is dan al bezeten geraakt door de muziek. Als hij tijdens een dienst piano speelt en de muziek aankleedt met een beetje 'Boogie', wordt hij van de opleiding getrapt. Hij besluit de muziek te volgen. 

Sun Records

Hij speelt wat liedjes voor plaatselijke radiostations en geniet bekendheid in kleine kring. In 1956 vertrekt hij naar Memphis om Sam Philips van Sun Records te benaderen. Elvis Presley, Carl Perkins en Johnny Cash staan daar inmiddels al onder contract en het lijkt Jerry geen slecht idee om zich bij dat illustere trio aan te sluiten. Ook Sam Philips ziet wel wat in JLL en hij biedt hem een contract aan.Aan het eind van dat jaar speelt Jerry een keer mee met Carl Perkins. Johnny Cash is er ook om de gitaarpartij in te spelen. Even later komt Elvis Presley ook nog binnenlopen en het viertal maakt een opname die later als 'The Million Dollar Quartet' bekend zal komen te staan.

Shakin'

Jerry krijgt in 1957 de kans om op te treden in de landelijk bekeken Steve Allen Show. Jerry is zich er bewust van dat dit van levensbelang is voor zijn carrière en gaat helemaal los in zijn three minutes of fame. Hij speelt 'Whole Lotta Shakin' en schiet hiermee door naar de nummer 1 plek in alle hitlijsten; zowel Pop, Country en R&B. Dat was daarvoor nog maar twee anderen gelukt. Carl Perkins en Elvis.Ook zijn tweede hit 'Great Balls Of Fire' bereikt dit en tot op de dag van vandaag heeft nog niemand dit hem nagedaan. Maar zijn succes is van korte duur. Als hij op toernee gaat in Engeland, wordt hij genadeloos afgekraakt door de media, vanwege zijn huwelijk met zijn dertien jarige nichtje. Ook bij terugkeer in Amerika wordt hij hierop aangevallen en zijn carrière stort in elkaar.

Revival

Maar Jerry geeft niet op en blijft optreden. Na een aantal jaren van spelen voor een habbekrats per optreden komt hij er weer eeen beetje bovenop. In 1968 verschuift zijn muzikale stijl naar country en scoort hij weer een nieuwe nummer 1 hit met 'Another Time, Another Place'. In 1969 nodigt John Lennon hem uit voor zijn Rock 'N Roll Revival Concert in Toronto.Zijn huwelijk loopt in 1970 op de klippen en Jerry raakt aan de drank en peppillen. Hij blijft echter wel optreden. Langzamerhand gaat het allemaal bergafwaarts met 'The Killer'. In 1975 wordt het meerendeel van  zijn bezittingen door de belastingdienst in beslag genomen. In 1988 vraagt hij, met een schuld van 4 miljoen dollar faillisement aan en verhuist hij naar Ierland. Maar ook hier krijgt hij zijn leven niet op de rit. Hij mist optredens en krijgt last van lichamelijke kwalen. Zijn leven had al een keer eerder aan een zijden draadje gehangen, nadat hij met een geperforeerde maagwand met spoed is opgenomen in het ziekenhuis. 

Professor

Pas als hij in 1993, samen met schrijver Charles White, zijn biografie The Killer schrijft neemt zijn leven weer een wending. Hij verhuist weer terug naar Amerika, nadat de belastingdienst zijn schuld terug brengt van 4 miljoen dollar naar een half miljoen dollar. De Universiteit van Memphis benoemt hem tot professor in de Rock & Roll en hij brengt weer een aantal nieuwe albums uit.Anno 2004 treedt hij nog steeds op en met succes. Ondanks zijn erbarmelijke reputatie, blijft hij voor velen toch een rock en roll legende en zijn concerten zijn steevast uitverkocht. Hij is van plan een een duettenalbum uit te brengen en de gegadigden staan ervoor in de rij; Paul McCartney, Mick Jagger, Keith Richards, Willie Nelson, BB King en ga zo maar door.JLL is de neef van Jimmy Swaggart, de later beroemde TV-evangalist die in eind jaren tachtig voor opschudding zorgde door op tv te bekennen prostituees te bezoeken. Amerika's sympathie voor de tot dan toen immens populaire Swaggart kelderde gigantisch en hij verdween van de tv.

Nummers Jerry Lee Lewis