Artiest

The Move - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Move
Soms moet muziek eerst een tijdje rijpen. Daar kan je op wachten, maar je kan ook gewoon beginnen en dan later je naam veranderen. Dat deden Roy wood en Jeff Lynne van The Move. Na hun succesperiode als The Move gingen Moore en Lynne verder met hun orkestrale rock onder de naam Electric Light Orchestra. Maar ook als The Move lieten zij hun sporen na in de Engelse popmuziek met nummers als 'Flowers In The Rain' en 'Blackberry Way'.

In februari 1966 bundelen een aantal muzikanten van Birmingham´s drie beste bands hun krachten en vormen The Move. Na een jaar van spelen en optreden komt hun nummer ´Night Of Fear´ op #2 binnen in de Engelse hitlijsten. 

Psychedelisch

Net als zoveel bands in die tijd experimenteren ook de bandleden van The Move met drugs, wat resulteert in psychedelische nummers als ´I Can Hear The Grass Grow´ uit 1967. Ook vertonen ze steeds meer rockstergedrag, door televisies te slopen op het podium. 

Radio BBC

Bij de lancering van BBC Radio 1 is ´Flowers In The Rain´ het eerste nummer dat ooit op het station gedraaid wordt. ´Flowers In The Rain´ schiet meteen door naar de #2 positie. 

Naakt

In datzelfde jaar wordt The Move aangeklaagd door de Engelse premier Harold Wilson. Ze hebben bij de promotie van ´Flowers In The Rain´ een kaart verspreidt met daarop een karikatuur van een naakte Wilson. De premier wint de rechtszaak en de band moet de opbrengsten van de plaat doneren aan een goed doel. 

Controversiële tekst

De volgende geplande single ´Cherry Blossom Clinic´ wordt vervolgens niet uitgebracht, vanwege de controversiële tekst. De band heeft al genoeg negatieve publiciteit gehad. Het nummer komt in 1968 wel op hun eerste album The Move te staan. 

Zat

In 1970 komt hun tweede album Shazam uit. De band staat op het punt om op tournee door Amerika te gaan, als bassist Trevor Burton de commerciële kant van de band zat is en vertrekt. Rick Price komt bij de band en gaan ze een aantal maanden later alsnog op tournee door Amerika. Zonder succes. 

En nog één weg

De daarop volgende tournee door het noorden van Engeland drijft een wig tussen zanger Carl Wayne en de rest van de band. Hij vertrekt in 1970 en gaat verder als komiek in het theater en op tv. Jeff Lynne, die eerder al een aanbod van de band afwees, is zijn vervanger. Hij geeft van te voren al wel aan meer oren te hebben naar het Electric Light Orchestra project van Ray Wood. 

Electric Light Orchestra

Met de komst van Lynne verschuift de band steeds meer van podiumband naar studioband. Hun arrangementen worden rijker en ook de instrumentkeuze wordt steeds breder. Om hun toenemende fascinatie naar orkestrale rock te kunnen stillen, besluiten Wood, Lynne en drummer Bev Bevan in 1972 de band te verlaten en Electric Light Orchestra op te starten. Met ´California Man´ scoort The Move haar laatste hit.