Artiest

Alice Cooper - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Alice Cooper
Amerikaanse shockrocker die in de jaren '70 een aantal grote hits scoort met o.a. 'School's Out', 'Elected', Hello Hurray', 'No More Mr Nice Guy', 'Halo Of Flies' en 'How You Gonna See Me Now'. Alice Cooper maakt eind jaren '90 een comeback. De single 'Poison' haalt de Top 10. In 1991 wordt ook 'Hey Stoopid' een hit.

Alice Cooper wordt in 1948 geboren in Phoenix, Arizona onder de naam Vincent Furnier. Vincent is de zoon van een priester, maar laat daar weinig van zien als hij de ruige rockband The Earwigs begint met bassist Dennis Dunaway, drummer John Spear en gitaristen Glen Buxton en Michael Bruce. Nadat alle leden hun middelbare school hebben afgerond, verhuist de band naar Los Angeles. Er wordt een nieuwe drummer, Neal Smith, gerekruteerd en de bandnaam wordt veranderd in The Spiders. Door de critici worden The Spiders al snel ‘de meest verschrikkelijke band van L.A.’ genoemd en regelmatig moeten de jongens hun optredens beëindigen omdat honderden toeschouwers voortijdig de zaal verlaten. 

Heksennaam

The Spiders maken bikkelharde rockmuziek en vinden al snel een bondgenoot in die andere rebellerende muzikant, Frank Zappa, die het vijftal contracteert bij zijn label Straight Records. De naam van de band wordt voor derde maal veranderd, ditmaal in Alice Cooper. (Alice Cooper is de naam van een 17-eeuwse heks die ooit tot Furnier gesproken heeft via een ouijabord.) In 1969 komt het debuutalbum Pretties For You uit. Dit album en de opvolger Easy Action, die het jaar daarna verschijnt, krijgen minimale aandacht. De vijf van Alice Cooper stappen over naar Warner Bros. waarbij ze in 1971 Love It To Death uitbrengen. Op dit album staat Eighteen, die het begin van het succes betekent. 

Spektakel

De albums die daarop volgen, Killer en School’s Out in 1972, Billion Dollar Babies in 1973 en Muscle Of Love in 1974, worden stuk voor stuk goud in de VS. Veelgedraaide platen als 'School’s Out' en 'No More Mr. Nice Guy' maken de band steeds populairder, maar de meeste fans krijgt Alice Cooper door haar spectaculaire optredens. Rond het podium staan brandende slangen, guillotines en bloedende poppen. Later wordt deze stijl gekopieerd door o.a. de bands KISS en Marilyn Manson. In 1974 verlaat zanger Furnier de band en gaat solo verder onder de naam Alice Cooper. In 1975 wordt hij een superster met het album Welcome To My Nightmare en de ‘shock rock’-hit 'Only Women Bleed'. 

Comeback

Na een kleine dip waarin Cooper kampt met een alcoholprobleem bekeert hij zich tot het Christendom. Hij beleeft zijn comeback in 1978 met het album From The Inside, dat samen met Elton John is geschreven. Meteen daarna gaat het weer even minder met de verkoop van Coopers platen, die ouderwets worden gevonden. In 1986 weet Cooper zich eindelijk aan te passen aan het nieuwe decennium en zijn album Constrictor doet het weer iets beter. Drie jaar later komt Trash uit met 'Poison', Coopers grootste hit in tien jaar. Dan droogt het succes weer op. 'Hey Stupid' levert in 1991 nog een bescheiden hitje op, maar de albums daarna doen het alleen nog goed bij de die-hardfans. Cooper toert nog steeds over de hele wereld.