Artiest

Robbie Williams - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Robbie Williams
Succesvolste ex-Take Thatter die met name in Europa, solo, veel hits scoort, waaronder 'Let Me Entertain You', 'Angels' en 'Rock DJ'. Robbie Williams neemt ook een aantal duetten op, o.a. met Kylie Minogue ('Kids') en Nicole Kidman ('Somethin' Stupid'). Begin 2003 scoort Robbie Williams een nummer 1-hit met 'Feel' en geeft een serie live concerten in het Engelse Knebworth die het enorme aantal van 375.000 bezoekers trekt. Van 2010 tot 2011 herenigt Robbie Williams zich tijdelijk met Take That.

Jeugd

13 februari 1974 is de dag waarop de wereld voor het eerst kennis maakt met Robert Peter Maximillian Williams. Zijn eerste levensjaren brengt hij door met zijn moeder en zijn oudere zus Sally in het Engelse plaatsje Stoke-on-Trent. 

Port Vale

In deze jaren is Robbie met grote regelmaat in het stadion van de plaatselijke voetbalclub Port Vale te vinden of hangt hij de clown uit in St. Margaret Ward High School. Maar Robbie blijkt ook acteertalent te hebben. Samen met zijn moeder sluit hij zich aan bij een lokale theatergroep waar hij in musicals speelt en erachter komt dat zingen ook best leuk is. Op zijn zestiende reageert Robbie, op aandringen van zijn moeder, op een advertentie. 

Take That

Er is een band gevormd van vier jongens en het management is op zoek naar een vijfde bandlid. Uit de tweeduizend deelnemers wordt Robbie gekozen. Vanaf september 1990 vormt hij samen met Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald en Jason Orange de succesvolle boyband Take That. Na vijf succesvolle jaren met Take That, waarin Robbie zich regelmatig ergert aan de strikte leefregels waar de bandleden zich aan moeten houden, maakt hij op 17 juli 1995 bekend dat hij uit Take That stapt. 

Drugs

Eenmaal vrij van Take That Towers, zoals Robbie zijn ‘gevangenisleven’ in de boyband vaak heeft omschreven, doodt hij de tijd voornamelijk met drugs en drank. Zijn verslavingen worden alleen maar erger wanneer hij ruzie krijgt met de platenmaatschappij van Take That, BMG Records. BMG verbiedt Robbie een solo-single uit te brengen. Na verscheidene rechtzaken wordt op 27 juni 1996 bekend gemaakt dat er een nieuw contract is gesloten met Chrysalis Records. 

Afkicken

Twee dagen daarna komt Robbies eerste solo-single 'Freedom' uit, een cover van George Michael. 'Freedom' doet het goed in verscheidene Europese landen en dus ziet Robbie alle reden om verder te feesten met alle drugs en drank die voorhanden zijn. Dit doet hij tot hij zich begin juni 1997 in een afkickcentrum in Salisbury laat opnemen. Na vier weken komt een hernieuwde (gemillimeterde) Robbie Williams tevoorschijn. De grote doorbraak laat dan niet lang meer op zich wachten. 

Grote doorbraak

De kerstsingle 'Angels' betekent in december 1997 een nieuw begin voor het ‘enfant terrible van de popmuziek’. Zijn al eerder uitgebrachte album Life Thru A Lens (1997) wordt dankzij 'Angels' alsnog veel verkocht en wannneer in de zomer van 1998 zijn tweede album I’ve Been Expecting You verschijnt, blijkt dat Robbie het gemaakt heeft. 

The Ego Has Landed

Voorafgegaan door de single 'Rock DJ' wordt op 28 augustus Robbies derde album Sing When You’re Winning uitgebracht. Daarmee bewijst de ex-Take Thatter niet de eendagsvlieg te zijn, die hij aanvankelijk leek te zijn. "The ego has landed", zoals hij zelf zou zeggen. 

Swing When Your Winning

Op Swing When You're Winning zingt Robbie Williams oude klassiekers waaronder, samen met actrice Nicole Kidman, 'Somethin' Stupid'. 

Feel

In 2002 verschijnt het vierde studioalbum in vijf jaar tijd: Escapology. Met 'Feel' scoort Williams één van de grootste hits van 2002. De single is niet van de radio te branden en wordt de grootste airplay hit van een buitenlandse artiest van dat jaar. 

Platencontract EMI

In oktober 2002 tekent Williams een gigantisch platencontract ter waarde van 50 miljoen dollar met EMI. In het contract is een aantal condities opgenomen, waaronder grotere creatieve controle voor Robbie Williams en een fiks commitment van de platenmaatschappij om ervoor te zorgen dat Williams doorbreekt in Amerika. In ruil daarvoor krijgt EMI voortaan percentages van de touropbrengsten, merchandise en publicaties. Daardoor ziet EMI zich verzekerd van inkomsten, mochten de opbrengsten van de plaatverkoop zakken. Tegelijkertijd breekt Robbie Williams met songschrijver Guy Chambers, die hem zijn grootste hits bezorgde. 

Grootste liveshows ooit

In Augustus 2003 geeft Robbie Williams de grootste liveshows ooit in de UK. 375.000 mensen wonen zijn concerten in Knebworth bij. De live-CD en DVD verkopen uitstekend als gevolg. Bij het Greatest Hits album dat in het najaar van 2004 uitkomt, zitten twee nieuwe nummers. 'Radio' wordt 3FM Megahit. De andere nieuwe track 'Misunderstood' staat ook op de soundtrack van de tweede Bridget Jones film. 

Pure Francis

Een alias... dat is wat Robbie Williams in het najaar van 2004 naar buiten brengt. Als Pure Francis zou hij muziek gaan opnemen, om eens even iets anders te doen dan normaal. Francis moet Robbie namelijk een heel nieuw leven geven. Maar zelfs het verleden van Francis blijft hetzelfde: volgens Robbie is Francis ’n alcoholicus die niet veel mazzel in Hollywood heeft... Het ontstaan van Pure Francis is te lezen in de officiële biografie die Robbie Williams eind 2004 uitbrengt. 

Biografie

In het boek is alles te lezen over de EMI deal en het uiteenvallen van Robbie Williams en zijn vaste songschrijver Guy Chambers. Chambers zou na de nieuwe platendeal van Williams meer en beter willen delen in de opbrengsten van de geschreven liedjes, Robbie weigert dat en noemt hem een geldwolf: "Ik zal altijd van hem blijven houden, maar we kunnen op dit moment niet meer samenwerken."

Breuk met zijn melancholieke popliedjes

De producer/songschrijver die het gigantische Europese hitsucces van Robbie Williams moet zien voor te zetten, heet Stephen Duffy. Met hem levert Robbie Williams eind 2004 twee nieuwe songs af: 'Radio' en 'Misunderstood'. Vooral 'Radio' doet vermoeden dat Robbie heftig wil gaan breken met zijn melancholieke popliedjes en de electro kant op gaat. Maar voordat  het zover is, vraagt Robbie op 2 juli 2005 van iedereen de aandacht voor het grootste liefdadigheidsconcert ooit. Live 8 vindt plaat in Hyde Park London. Samen met Robbie treden daar nog een tal van andere artiesten op.

Intensive Care

Ondertussen gaat het werk achter de schermen rustig door. Robbie schrijft twee jaar aan nieuw materiaal en in september van 2005 verschijnt de eerste single 'Tripping', afkomstig van het album Intensive Care. Het album verschijnt op 26 oktober van dat jaar. De opnames vinden plaats in de slaapkamer van Robbie. Naast zijn bed staat een inzing-cel en op de plaats waar doorgaans een kaptafel of kledingkast zou staan, staan bij Robbie de computers van de opname-technici. De tweede single van dit album is getiteld 'Make Me Pure'. Dit nummer wordt in november 2005 uitgebracht. Begin december komt de derde single van het album uit, getiteld 'Advertising Space'.

Paul de Leeuw

Ter promotie van de Intensive Care-cd is Robbie in oktober 2005 te zien in het programma van Paul de Leeuw. Het is een uniek programma geworden. Vlak na het programma begint zijn Intensive Care Tour met een enorm High Tech concert vanuit Berlijn dat over de hele wereld te zien is. 

Nieuwe Tour

Tijdens zijn Intensive Care Tour maakt Williams bekend dat hij ook het jaar daarop gaat touren. In 2006 geeft Robbie Williams weer een concert in Nederland op de dag dat het Nederlands Elftal tegen Portugal speelt op het WK. Dit levert echter geen belemmering op bij de kaartverkoop, want het concert is stijf uitverkocht. 

Rudebox

Robbie maakt in 2006 een opmerkelijke comeback met zijn nieuwe album Rudebox. Hij lijkt definitief gebroken te hebben met de makkelijk in het gehoor liggende popliedjes en experimenteert er lustig op los. De eerste single, 'Rudebox', wordt dan ook met gemengde gevoelens ontvangen.

Afkickkliniek

Op 13 februari 2007, zijn verjaardag, laat hij zich opnemen in een afkickkliniek in de VS vanwege een medicijnenverslaving. Op 7 maart 2007 komt hij uit deze kliniek.

B-sides

Begin 2008 maakt Williams op zijn officiële website bekend dat hij geen nieuw materiaal zal uitbrengen dit jaar. Misschien, zegt hij, zet hij wel alle B-sides op 1 album.

3 jaar stilte

Bij de bovenstaande belofte blijft het eigenlijk. Buiten wat remixen is het ongeveer drie jaar erg stil rondom Robbie Williams. Hij overweegt serieus om zijn muziekcarrière aan de wilgen te hangen en een rustig, teruggetrokken leven te leiden.

Reality Killed The Video Star

Eenmaal terug in Engeland merkt hij dat hij het zingen toch mist. Eind 2009 is het tijd voor een nieuw album. Deze plaat, Reality Killed The Video Star, komt begin november uit. De eerste single van dit album is 'Bodies'.

'You Know Me'

De volgende single is 'You Know Me' en is ook afkomstig van het album uit 2009. Het meest opmerkelijke aan deze single is misschien wel de clip, waarvoor Robbie zich in een konijnenpakje hijst en vol enthousiasme het nummer zingt. Een paar maandjes later is 'Do You Mind?' de volgende single van Williams. 

Tijdelijke reünie

Robbie Williams herenigt zich in 2010 weer met Take That. Samen met Gary Barlow brengt hij de single 'Shame' uit met een clip die is geïnspireerd op de film Brokeback Mountain. Met Take That maakt hij het album Progress gevolgd door een tour dat hen miljoenen oplevert. In oktober 2011 verlaat Robbie Williams de boyband alweer om zijn solocarrère op te pakken.

Take The Crown

Take The Crown verschijnt op 5 november 2012. De eerste single van het album is 'Candy', een lied dat hij schrijft met collega Gary Barlow. 'Candy' behaalt de tweede plek in de Mega Top 50. Op 13 juli 2013 staat Robbie in een uitverkochte AranA in Amsterdam.

Na twaalf jaar weer swingalbum

18 november 2013 brengt Williams het album Swing Both Ways uitbrengen. De opvolger van zijn eerste succesvolle swingalbum Swing When You're Winning (2001) bestaat uit klassieke covers en nieuw materiaal. Op het albums zijn ook Olly Murs, Rufus Wainwright, Lily Allen, Kelly Clarkson en Michael Bublé te horen. De eerste single is 'Go Gentle'. 

Heavy Entertainment Show

In 2016 komt Robbie Williams met een nieuw album! Heavy Entertainment Show is zijn elfde studioalbum en ligt op 4 november 2016 in de winkels. Op 30 september werd het eerste nummer 'Party Like A Russian' van het album uitgebracht.