Artiest

KC & The Sunshine Band - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. KC & The Sunshine Band
Amerikaanse discoband uit de jaren ’70, opgericht door Richard Finch en Harry Wayne Casey: kort gezegd KC. KC raakt op 17-jarige leeftijd al aan het werk in “The Industry”. Pas in 1973 vormt hij een team met Finch en scoort met KC & The Sunshine Band hit na hit met o.a. 'That’s The Way (I Like It)' in 1975 en 'Shake, Shake, Shake' en 'Keep It Comin’ Love' in 1976.

Wanneer de band in 1973 wordt opgericht, is KC volop bezig met het schrijven van liedjes en het spelen op zijn keyboard. Daarnaast is hij producer van zijn eigen en nog een aantal andere bands. Het succes komt in een stroomversnelling bij het uitbrengen van het tweede album, KC & The Sunshine Band getiteld. Het album wordt driedubbel platina, evenals het volgende album in 1976 dat Part 3 heet. 

Disco Fever

Vanaf dat jaar ontvangt KC & The Sunshine Band diverse onderscheidingen. Zo valt de groep maar liefst drie Grammy’s ten deel, voor Best R&B Song met 'Where Is The Love', voor Album Of The Year en Producer Of The Year voor KC’s bijdrage aan de Saturday Night Fever-soundtrack. Helaas komt aan alle goede dingen ooit een eind en zo ook aan het genre disco. In het begin van de jaren ’80 vangt ook KC & The Sunshine Band klappen en lopen de verkoopcijfers flink terug. De groep gaat uit elkaar. KC gaat solo verder.

Terugkeer

Begin jaren ’90 komt KC & The Sunshine Band weer bij elkaar voor het geven van concerten. KC blijft een geliefd figuur in film, televisieserie en hedendaagse popmuziek. Beyonce, Baha Men en White Zombie zijn voorbeelden van bands en artiesten die KC’s hits coveren. Onder andere {l}R. Kelly{/l} en Snoop Dogg maken dankbaar gebruik van KC’s muziek door samples te verwerken in hun eigen nummers. 'Get Down Tonight is te horen in de film Rush Hour, 'Rock Your Baby' in Boys Don’t Cry en Forrest Gump en 'Boogie Shoes' in Boogie Nights. Bij iemand zo veelzijdig als KC stopt de ambitie niet bij muziek alleen. Hij doet diverse gastoptredens in TV-series zoals Ally McBeal. In 1999 viert de band haar 25-jarige jubileum. In 2002 krijgt KC zijn eigen, felbegeerde ster op The Walk Of Fame. In hetzelfde jaar verschijnt een boek over het leven van de immens succesvolle artiest Harry Wayne Casey. Dit jaar (2003) speelt KC zelf nog een rolletje in een film.