Artiest

Curtis Mayfield - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Curtis Mayfield
Amerikaanse zanger die vooral bekend is van zijn nummers waarin hij de achterstand van de zwarte bevolking in de VS aan de kaak stelt. Curtis Mayfield verschijnt in 1958 voor het eerst in de muzikale wereld als hij met Jerry Butler, Sam Gooden, Richard Brooks, en Arthur Brooks de Impressions opricht.

De single 'For Your Precious Love' wordt al snel een grote hit. Nadat Jerry Butler de groep verlaat voor een solocarrière neemt Mayfield de leadvocalen over. Dit levert de groep de hit 'Gypsy Woman' op. Mayfield schreef het grootste gedeelte van de nummers voor de groep. 

Superfly

Mayfield is niet bang om in zijn teksten aandacht te besteden aan de onderdrukking van de zwarte bevolking in de VS. Hoewel de Impressions mateloos populair waren besluit Mayfield in 1970 solo te gaan. De gospelachtige sound van de Impressions wordt vervangen door funk. In 1972 scoort hij met de soundtrack voor de blaxpoitation film Superfly. Op die soundtrack steekt Mayfield zijn mening over de Amerikaanse ghetto's niet bepaald onder stoelen of banken. De soundtrack wordt uiteindelijk populairder dan de film zelf.

Ongeluk

Het succes van de Superfly soundtrack weet Mayfield niet meer te toppen. Zijn verdere platen leveren af en toe nog een kleine succesvolle single op, maar over het algemeen heeft Mayfield zijn beste kruit verschoten. In 1991 valt er tijdens een optreden een onderdeel van de verlichting op Mayfield. Door dit ongeluk raakt hij vanaf zijn nek verlamd. In 1996 verschijnt het album New World Order waarin Mayfield zijn best doet om nog te zingen, vaak worden nummers regel voor regel opgenomen. In 1998 moet één van Mayfield's benen geamputeerd worden vanwege diabetes. Op tweede kerstdag 1999 overlijdt de zanger.