Artiest

Ellen Ten Damme - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Ellen Ten Damme
Zangeres en actrice die in films als All Stars en Volle Maan speelt. Ellen ten Damme scoort in 2001 een klein hitje met 'It Ain't Easy'. Eind 2002 verschijnt 'Vegas' op single.

Acteren en zingen

Ellen ten Damme brengt naast het acteren in films als De Kleine Blonde Dood en All Stars, TV-series (o.a. 'Pleidooi' en 'Jiskefet') en reclamespotjes ook solo-platen uit en ze maakt korte tijd deel uit van de band Soviet Sex. Met o.a. schilder Peter Klashorst speelt zij al jaren in het hobbybandje waarvan in 1997 het live-album Hotel Winston verschijnt. 'Die band blijft altijd bestaan,’ verklaart Ellen, ‘als iemand ons vraagt spelen wij, maar wij zitten er niet zelf achteraan. 

Radiohitje

Maar Ellen ten Damme ziet zich zelf vooral als zangeres en/of muzikant die ook wel eens een rolletje speelt. Met veel bombarie verschijnt in de lente van 2001 het (solo-)album: I Am Here, geproduceerd door Attie Bauw (bekend van hardrockband Laberinto en The Gathering). Alle songs zijn van haar hand en de eerste single 'It Ain't Easy' wordt een radiohitje. I Am Here is niet het eerste album van Ellen ten Damme. Kill Your Darlings verschijnt in 1995.

Ondanks de goede krititeken en een Edison-nominatie verkoopt dat album slecht. Eind 2001, na optredens op o.a. Lowlands en Pinkpop, staat de teller van I Am Here op een teleurstellende 8.000 stuks. De singles 'Gadget' en 'Miss You' zijn dan geflopt. Platenmaatschappij Mecury zegt het album uit te brengen in Frankrijk, Italië en Duitsland. Eind 2001 mag Nederlands bekendste popfotograaf Anton Corbijn voor één keer eindredacteur van het muziekblad OOR spelen. Hij maakt pornografische portretten van Ellen. 

Vegas

Op de centerfold laat de actrice/zangeres, die in interviews zegt vooral niet als seks-symbool gezien te willen worden, zich nemen door een plastic schaap. (Hetzelfde schaap wordt een maand eerder door een jongeman genomen, op de cover van het Engelse tijdschrift The Face...) Het door Reyn Ouwehand (o.a. Kane) en Bart van Poppel (o.a. Loïs Lane) geproduceerder 'Vegas' verschijnt bij een andere platenmaatschappij en is een muzikale bijdrage aan Volle Maan, de film waarin Ellen ten Damme te zien naast o.a. Daan Schuurmans te zien is. In de clip van het nummer trouwt ze met Katja Schuurman. Eind 2002 gaat Ellen ten Damme mee op tournee met Udo Lindenberg door Shanghai. Duitsland wordt in 2004 aangedaan.

Plattgefickt

In 2005 doet Ellen mee aan de voorrondes van het Duitse Eurovisie Songfestival. Met het nummer `Plattgelickt´ , geschreven door de Duitse artiest Udo Lindenberg. Aanvankelijk heet het nummer Plattgefickt en gaat over een man die niet naar Irak kan omdat hij is platgeneukt. De titel moet worden aangepast van de organisatie. Verder dan de voorrondes komt het niet. In 2005 is Ellen ook collumniste voor de Volkskrant.

Clubtour

Op 9 november 2007 begint Ellen aan haar clubtour, de 'Impossible Girl Clubtour', die nog zal duren tot 20 januari 2008. Deze show bestaat uit afwisselend rock en ingetogen nummers. Ze speelt nummers van haar nieuwste cd 'Impossible Girl', maar ook van twee oudere cd's, 'I Am Here' (2001) en 'Kill Your Darlings' (1995).