Artiest

Van Kooten & De Bie - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Van Kooten & De Bie
Het befaamde televisie-duo Kees van Kooten en Wim de Bie is voornamelijk bekend van baanbrekende programma’s die enkele decennia op de Nederlandse buis te zien zijn. Daarnaast worde ze als taalvernieuwers beschouwd, maar maken ze ook een aantal lp’s met liedjes. Enkelen daarvan worden zelfs hits, waaronder in 1975 ‘Zoek Jezelf’. De twee stoppen in 1998 met hun uitzendingen en gaan ieder hun eigen weg.

Kees van Kooten en Wim de Bie springen voor het eerst in het publieke oog wanneer ze meewerken aan het televisieprogramma Hadimassa. In 1974 begint het duo het Simplisties Verbond.

Singles

Er worden echter ook platen en singles gemaakt. ‘Zoek jezelf’ wordt in 1975 dan ook een succes in de hitparade. De twee maken de daaropvolgende jaren meer albums en tekenen voor andere populaire nummers als ‘Ballen In Mijn Buik’ en carnavalsnummer ‘Mag Ik Uw Genitaliën Toucheren’.

Keek Op De Week

Koot en Bie richten zich echter voornamelijk op televisie. Vooral programma Keek Op De Week blijkt op de zondagavond uiterst populair. Als taalvernieuwers introduceren ze woorden als ‘regelneef’, ‘positivo’ en ‘doemdenken’, daarnaast creëeren ze vele typetjes. Afzonderlijk zijn de heren ook succesvol als schrijver. Vooral Van Kooten brengt veel populaire boeken uit waaronder ‘Veertig’, ‘Modermismen’ en ‘Levensnevel’.

Tentoonstelling

Het duo stopt in 1998 met televisieprogramma’s maken. De heren gaan ieders hun eigen weg. In 2008 vindt er een overzichtstentoonstelling van hun werk plaats in het instituut Beeld en Geluid in Hilversum.

Meer over Van Kooten & De Bie

Nummers Van Kooten & De Bie