Artiest

Lady Gaga - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Lady Gaga
Stefani Joanne Angelina Germanotta wordt in 1986 in New York geboren. Germanotta lijkt geboren voor het sterrendom en staat op haar 22ste al te boek als songwriter, zangeres en DJ. Haar eerste twee albums zijn enorme successen en Lady Gaga wordt een superster.

Stefani Joanne Angelina Germanotta komt uit een welgestelde Italiaanse familie. Op haar 4de leert ze zichzelf piano spelen, en vanaf haar 14de staat ze op het podium als zangeres.

Pussy Cat Dolls

Haar talent valt op. Op 20-jarige leeftijd strikt het label Interscope haar en schrijft ze onder andere nummers voor de Pussy Cat Dolls.

Radio GaGa

Twee jaar laten doet maakt ze zelf een album, The Fame. Onder de artiestennaam Lady Gaga, geïnspireerd door de Queen-song 'Radio Gaga', brengt ze eerst de single ‘Just Dance’ uit.

The Fame

De rest van het album The Fame volgt een half jaartje later. De samenwerking met producer Redone resulteert in dance-pop/electro-pop plaat die volstaat met potentiële pop hits.

Invloeden

Invloeden van Queen, David Bowie, Madonna en Prince zijn op Fame terug te horen. En passant maakt Germanotta bekend mee te schrijven aan het nieuwe album van Britney Spears.

The Fame Monster

Helemaal aan het einde van 2009 brengt Gaga haar tweede album uit, getiteld The Fame Monster. Aanvankelijk waren een aantal tracks bedoeld als aanvulling op een re-release van The Fame, maar Gaga vond dat eigenlijk onzin. Het album klink veel donkerder dan zijn 'voorganger'. De eerste single 'Bad Romance' is hier een duidelijk voorbeeld van.

'Telephone'

De faam van Lady Gaga groeit en groeit. In maart 2010 brengt ze de samenwerking met Beyoncé, 'Telephone', met veel reuring uit. Vooral de videoclip zorgt voor een mediahype. Deze negen minuten durende clip met scoort enorm op internet, maar is zo expliciet dat muziekstations de video niet op TV willen vertonen. De volgende single over het afslaan van de avances van mannen met Latino-namen, 'Alejandro', zorgt weer voor enorm veel media-aandacht in de VS voor Gaga.

Born This Way

Het tweede album Born This Way is één van de albums waar heel veel van verwacht wordt in 2010/2011. Zeker na het commerciële succes van het debuutalbum The Fame en de EP The Fame Monster. Een hele rits aan producers werkt mee aan het album, waaronder hitproducer RedOne. Ook is een groot deel in handen van Fernando Garibay (Enrique Iglesias, U2, Britney Spears), Jeppe Laursen (een helft van het Deense duo Junior Senior) en nieuwkomer DJ White Shadow. Rockveteraan Robert John Lange werkt mee aan het nummer ‘You And I’, waar Brian May gitaar op speelt. Critici schrijven dat Gaga niet alleen Madonna, maar ook Whitney Houston en Bruce Springsteen heeft weten te gebruiken als inspiratie voor het album.

Succes album en singles

De single ‘Born This Way’ is een internationale hit en bereikt in veel landen de hoogste notering in de hitlijsten. Door succes van de singles ‘Judas’, ‘The Edge Of Glory’ en ‘You And I’ verkoopt het album als een gek, ruim zes miljoen keer wordt het gekocht.

Artpop

Het derde studioalbum van Lady Gaga heet Artpop en verschijnt op 11 november 2013. Bij het album zal ook een app horen. Ze omschrijft de app als een muzikale en visuele ervaring die kunst, mode en technologie combineert met een "nieuwe interactieve wereldwijde gemeenschap". Halverwege augustus is de eerste single ‘Applause’ uitgebracht. 

Samenwerking Tony Bennett

De excentrieke Lady Gaga brengt in 2014 een album uit met de dan 88-jarige Tony Bennett. De plaat draagt de naam Cheek To Cheek. Tijdens het opnameproces en op het artwork van de cd lijkt Lady Gaga zich eindelijk degelijk te kleden.

Nummers Lady Gaga