Artiest

Herb Alpert - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Herb Alpert
Eigenlijk had Herb Alpert een beroemd acteur willen worden. In plaats daarvan werd hij een wereldberoemde trompettist en een net zo beroemd zakenman. Want behalve de vele hits die Alpert met zijn Tijuana Brass scoorde, deed hij dat ook als platenbaas van Burt Bacharach, Sergio Mendes, Chris Montez, The Carpenters, Supertramp, The Police, Janet Jackson en tientallen andere artiesten.

Trompet

Herbert ‘Herb’ Alpert wordt op 31 maart 1935 geboren in Los Angeles als oudste zoon van Joods Russische emigranten. Op z’n achtste verjaardag krijgt Alpert een trompet, een instrument waaraan hij z’n hele leven verknocht blijft. Na zijn middelbare schooltijd vervult hij z’n dienstplicht als lid van de militaire muziekkapel. Eenmaal uit dienst probeert hij aan de bak te komen als acteur. Wanneer dat niet lukt, start Alpert een carrière in de muziek. Hij noemt zich dan Dore Alpert.

A&M Records

In 1957 ontmoet hij Lou Adler, een jonge liedjesschrijver en producer. Met Adler schrijft Alpert succesvolle liedjes als 'Baby Talk' voor het duo Jan & Dean en 'Only Sixteen' en 'Wonderful World' voor Sam Cooke. In 1962 begint Alpert met z’n vriend Jerry Moss een eigen platenmaatschappij: Carnival Records. Wanneer blijkt dat er al een bedrijf bestaat met die naam, wordt Carnival Records veranderd in Alpert & Moss Records, afgekort tot A&M Records.

The Tijuana Brass

Nog datzelfde jaar brengt A&M Records haar eerste single 'The Lonely Bull' uit. Het is een nummer van Alpert zelf, dat hij heeft geschreven nadat hij in het Mexicaanse stadje Tijuana een stierengevecht heeft bijgewoond. Tijdens de pauze van het gevecht wordt opgetreden door een mariachi band, bestaande uit drie violisten, twee trompettisten en een gitarist. Hun uitbundige manier van spelen bevalt Alpert zó goed dat hij besluit een soortgelijke band op te richten: The Tijuana Brass. Met deze mariachi & brassband neemt hij in zijn tot een studio omgebouwde garage het nummer 'The Lonely Bull' op. Alpert brengt de single zelf naar alle radiostations in Californië, waarna het nummer een grote landelijke hit wordt.

James Bond

'The Lonely Bull' is de eerste van een lange serie hits die Alpert met zijn Tijuana Brass scoort. Daaronder bevinden zich onvergetelijke instrumentale nummers als 'A Taste Of Honey' (1965), 'Tijuana Taxi' (1966), 'A Banda' (1967) en 'This Guy’s In Love With You' (1968), het enige liedje waarop de stem van Alpert is te horen. In 1967 voeren Herb Alpert & The Tijuana Brass het titelstuk uit van de James Bond-film Casino Royale. Van al hun elpees worden ruim dertien miljoen exemplaren verkocht, waarmee Herb Alpert & The Tijuana Brass na Elvis Presley, Frank Sinatra en The Beatles de best verkopende artiesten van de jaren ’60 zijn in Amerika.

Successen

Gedurende de jaren ’70 brengt Alpert met zijn gereviseerde Tijuana Brass diverse elpees uit. Vooral het uit 1979 daterende album Rise is een doorslaand succes. Het op single uitgebrachte titelstuk wordt gebruikt als thema in de tv-serie General Hospital en bereikt mede daardoor de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten. Rise wordt opgevolgd door succesvolle platen als Beyond (1980), Fadango (1982) en Keep Your Eye On Me (1987).

Janet Jackson

Ondertussen blijkt het door Alpert geleide A&M Records een kweekvijver voor aanstormend talent, zoals dat van Sergio Mendes, Quincy Jones, Karen & Richard Carpenter, Joe Cocker, Cat Stevens, Carole King, Bryan Adams en Sting. Maar het grootste talent is toch wel Janet Jackson, het jongste zusje van Michael Jackson. In 1986 brengt zij op A&M Records haar album Control uit, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren worden verkocht. Als dank levert Janet een vocale bijdrage aan Herb Alpert’s hitsingle 'Diamonds' uit 1987.

Ster

Ook in de jaren ’90 blijft Alpert platen maken, al dan niet met The Tijuana Brass. Voor een flink bedrag verkoopt hij A&M Records aan PolyGram/Universal Music, waarna hij met Jerry Moss het nieuwe platenlabel Almo Sounds start. Beiden krijgen een ster op de beroemde Hollywood Walk Of Fame. In 2006 wordt het duo opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame, een verzamelplek van de meest invloedrijke en beroemdste naoorlogse artiesten. Verder produceert Alpert een aantal succesvolle Broadway-musicals, waaronder Angels In America en Jelly’s Last Jam.

Plezier

In z’n vrije tijd toont Herb Alpert zich een begenadigd schilder en beeldhouwer. Als gevolg daarvan richt hij The Herb Alpert Foundation op, een organisatie die jongeren kennis laat maken met kunst en milieu. Sinds 1974 is Alpert getrouwd met Lani Hall, de voormalige zangeres van Sergio Mendes & Brasil ‘66. Met haar maakt hij in 2008 een tournee door Amerika. Tijdens die tournee wordt het live album Anything Goes opgenomen, dat in augustus 2009 op cd wordt uitgebracht. Het is Alpert’s eerste nieuwe plaat in tien jaar tijd. In de loop der jaren zijn wereldwijd meer dan zeventig miljoen platen van Herb Alpert verkocht. Daarmee is hij één van de succesvolste naoorlogse muzikanten uit Amerika. “I’m trying to reduce my life to just things that I like to do. Making money is not my goal; having fun at this age in my life is,” aldus Alpert.