Artiest

The Troggs - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Troggs
Britse band bekend onder meer van ‘Wild Thing’, hun grote hit uit 1966. Tot aan hun uiteenvallen in 1969 bereiken The Troggs regelmatig vooral de Britse hitlijsten. Single-successen zijn onder meer ‘With A Girl Like You’ en ‘Love Is All Around’. Jimi Hendrix speelt ‘Wild Thing’ in 1967 tijdens zijn fameuze optreden op het Monterey festival.

The Troggs wordt in 1964 opgericht in het Engelse Andover door zanger Reg Presley. Het woord ‘Trogg’ is een afkorting van ‘troglodiet’, wat holbewoner betekent. Alle vier de bandleden kunnen nauwelijks met een muziekinstrument omgaan, maar dat simpele geluid groeit uit tot hun handelsmerk. Midden jaren 60 tekent de groep een contract bij Larry Page, die ook The Kinks onder zijn hoede heeft. Op 4 februari 2013 overlijdt Reg Presley op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. 

Doorbraak

The Troggs breken in 1966 door met het nummer ‘Wild Thing’. De single wordt een wereldwijde hit en bereikt in Amerika de nummer 1 positie in de hitlijsten. Een jaar later speelt Jimi Hendrix het nummer aan het eind van een van zijn optredens en verbrand daarna ritueel zijn gitaar.

Na die hit worden ze minder populair in Amerika, maar in Europa blijven ze razend populair. Ze worden dan wel steeds meer geweerd van de radiostations door de teksten die iets te sensueel zijn. Gevolg is dat ze hun teksten matigen en met bjvoorbeeld de powerballad ‘Love Is All Around’ op de proppen komen. Met dit nummer scoren ze, maar blijkt ook een van hun laatste hits te zijn.

Tapes

In de jaren 70 duikt er een tape op die bekend wordt onder de naam The Trogg Tapes. Iemand heeft stiekem opgenomen hoe de bandleden aan het ruziën zijn. De opname wordt verspreid en krijgt een cultstatus. Een scène uit de film This Is Spinal Tap zou gebaseerd zijn op deze opnames.

In 1991 komt de band opnieuw in de aandacht als R.E.M het nummer ‘Love Is All Around’ covert. Een jaar later  werken drie R.E.M leden mee aan het album Athens Andover van The Troggs.

In het nieuwe millennium treden The Troggs nog steeds op met twee van de originele grondleggers. Ze hebben in het nieuwe millennium nog veel optredens in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa.