Perry Como - Biografie
- Artiesten
- Perry Como
Samen met tijdgenoten als Bing Crosby, Frank Sinatra en Dean Martin behoort hij tot de grootste 'crooners' die de wereld ooit heeft gekend. Bovendien heeft ‘Mister C’ een brug geslagen tussen de big band muziek van de jaren veertig en de easy listening pop van de jaren zeventig. Een uitstekende prestatie voor iemand wiens grootste ambitie ooit was om de beste kapper van de stad te worden.
Kapperszaak
Perry Como wordt op 18 mei 1912 geboren als Pierino Ronald Como in het mijnwerkersstadje Canonsburg in Pennsylvania. Pierino is het zevende kind van Pietro en Lucia Como, een naar Amerika geëmigreerd Italiaans echtpaar. Hij groeit op met twaalf broertjes en zusjes. Pierino heeft slechts één ambitie: hij wil net zo'n beroemde kapper worden als zijn oom in Italië. Op 14-jarige leeftijd leert hij het vak van een kennis. Drie jaar later opent Pierino zijn eigen kapperszaak aan de Third Street in Canonsburg. Om de klandizie te verhogen, zingt de jonge kapper allerlei populaire liedjes waarbij hij zich soms op gitaar begeleidt.
Big band
Al gauw wordt zijn talent opgemerkt. Na sluitingstijd zingt Pierino in diverse locale big bands. Wanneer orkestleider Ted Weems hem vraagt mee te gaan op een landelijke tournee, slaat de twijfel bij hem toe. Moet hij zijn goedlopende kapperszaak inruilen voor een onzeker bestaan als zanger? Hij kiest voor het laatste en sluit zich aan bij Ted Weems & His Orchestra. Weems profiteert van het enorme succes dat orkesten als die van Glenn Miller, Benny Goodman en Jimmy Dorsey hebben. Niet in de laatste plaats omdat Pierino over een natuurlijke charme en een goddelijke stem beschikt. Een gouden combinatie voor de zanger die zich voortaan Perry Como noemt.
Film
Vanwege het uitbreken van de oorlog wordt het orkest van Weems opgeheven. Perry Como keert terug naar Canonsburg waar hij wekelijks een radioprogramma presenteert en liedjes zingt. Como verdient er een platencontract mee bij RCA Victor. Bovendien krijgt hij een kans zich te bewijzen op het witte doek. In 1944 maakt Como zijn filmdebuut in Something For The Boys. Daarna maakt hij nog een aantal films, maar zijn hart ligt duidelijk bij de muziek.
Chopin
Toch dankt Perry Como zijn grote doorbraak aan een film. Met in de hoofdrol Cornel Wilde gaat in januari 1945 namelijk A Song To Remember in première, een film over het leven van Frédéric Chopin. Het uit deze film afkomstige en door Como gezongen '‘Till The End Of Time' wordt dé hit van het jaar. Opeens is Perry Como een beroemd zanger. Hij scoort de ene na de andere hit, waaronder klassiekers als 'Prisoner Of Love' (1946), 'When You Were Sweet Sixteen' (1947), 'Because' (1948), 'Hoop Dee Do' (1950), 'Papa Loves Mambo' (1954) en z’n Amerikaanse nummer 1-hits 'Hot Diggity Dog Ziggity Boom' (1956), 'Round And Round' (1957) en 'Catch A Falling Star' (1958).
Gezin
In de jaren vijftig is Perry Como wekelijks gastheer in tv-programma's als The Chesterfield Show en The Perry Como Show. In het daarop volgende decennium neemt het succes enigszins af, ook omdat Como bewust meer tijd besteedt aan zijn gezin, dat bestaat uit een vrouw en drie kinderen. Zijn huwelijk met z’n jeugdvriendin Roselle Belline – met wie hij al in 1933 trouwt – houdt stand tot haar dood in 1998.
Comeback
Begin jaren zeventig maakt Perry Como een geweldige comeback met hits als 'It's Impossible' en het van Don McLean geleende 'And I Love You So'. Vervolgens verschijnen nog regelmatig albums van hem, tot ver in de jaren tachtig. Ook geeft hij jaarlijks zijn beroemde kerstconcerten. De laatste jaren van zijn leven geniet hij van zijn welverdiende rust. Op 12 mei 2001, een paar dagen voor zijn 89ste verjaardag, overlijdt de Perry Como in zijn slaap. Na zijn dood wordt hij postuum onderscheiden met een Grammy Lifetime Achievement Award. “50 Years of Music and a life well lived. An example to all,” aldus de schrijvende pers over Perry Como.