Artiest

Dinah Washington - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dinah Washington
In 1959 brak ze door bij het grotere poppubliek met de hit "What a Diff'rence a Day Makes" en "Mad about the boy". Het gelijknamige album werd zwaar bekritiseerd door jazz- en bluescritici, die vonden dat ze een knieval had gemaakt aan commercie. De meer popgeörienteerde muziek was echter zeer succesvol, en Washington bleef zich ondanks de kritiek richten op popballades.

Dinah Washington, geboren Ruth Lee Jones (Tuscaloosa (Alabama), 29 augustus 1924 - Detroit (Michigan), 14 december 1963) was een Amerikaans blues-, R&B- en jazzzangeres.

Tuscaloosa en Chicago

Dinah Washington verhuisde op jonge leeftijd met haar familie van Tuscaloosa naar Chicago. Hier leerde ze piano spelen en had ze op een gegeven moment haar eigen kerkkoor. In 1942 begon ze met optreden in de nachtclub Garrick Stage Bar. Niet lang daarna voegde ze zich bij de band van Lionel Hampton. Het is omstreeks deze tijd dat ze onder de naam Dinah Washington ging optreden. Het is onduidelijk wie haar de naam heeft gegeven. Sommige bronnen claimen Hampton als de bedenker van de naam, terwijl andere de eigenaar van Garrick Bar aanwijzen.

Big Bands

Tussen 1946 en 1961 neemt Ruth Jones - beter bekend als Dinah Washington - voor Mercury Records een uiteenlopend repertoire op dat zowel pop, jazz, blues als R&B omspant. ‘Miss D’ is echter ook een uitstekende big-band zangeres.

Doorbraak

In 1959 brak ze door bij het grotere poppubliek met de hit "What a Diff'rence a Day Makes".. Het gelijknamige album werd zwaar bekritiseerd door jazz- en bluescritici, die vonden dat ze een knieval had gemaakt aan commercie. De meer popgeörienteerde muziek was echter zeer succesvol, en Washington bleef zich ondanks de kritiek richten op popballades. Een van haar bekendste hits uit die tijd was "Mad About the Boy" uit 1961. Dit nummer werd in 1992 opnieuw een hit, nadat het gebruikt werd in een commercial voor jeansmerk Levi's.